NATO u susedstvu Srbije formira borbenu grupu sa vojnicima iz CG i Hrvatske

Region 05. avg 202211:1820 komentara
MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP

Vojnici iz Crne Gore, Hrvatske, SAD i Italije stigli su u Mađarsku gde će formirati NATO borbenu grupu ojačane budnosti, zajedno sa kolegama iz Mađarske i Turske.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je jedna od četiri nove borbene grupe NATO koje su formirane kao deo procesa jačanja istočnog krila Severnoatlantske alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Povezane vesti

„Vodeća nacija biće Mađarska. Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana, iako ne šalje vojnu pomoć Ukrajini, potpuno je uključena u jačanje snaga NATO na istočnom krilu od samog početka krize“, dodaje se u tekstu.

Portal navodi da tim snagama veličine ojačanog bataljona u avgustu slede intenzivna taktička uvežbavanja i bojeva gađanja, a zatim i integracija u jedinstvenu oružanu formaciju odnosno NATO borbenu grupu.

Demonstracija pune operativne sposobnosti ove borbene grupe predviđena je za početak septembra kada će izvesti taktičku vežbu sa bojevim gađanjem.

NATO snage smeštene su u mađarskoj bazi Ujmajor koja je zbog toga temeljno renovirana, a nalazi se u centralnom delu zemlje, nedaleko od jezera Balaton i 350 kilometara od ukrajinske granice.

Mađarska vojska uključila je u NATO snage jednu četu tenkova, jednu četu mehanizovane pešadije, artiljerijsku bateriju, vazduhoplovnu eskadrilu, operatere za navođenje vazduhoplovne vatrene podrške, specijalne snage i vojnu policiju.

Takođe, jedna turska vojna jedinica biće deo ove borbene grupe, ali neće dolaziti u Mađarsku, već će iz svoje baze biti u stanju povišene borbene gotovosti.

Hrvatska je poslala 60 vojnika, oružane snage Italije poslale su delove Planinske brigade iz Torina sa ukupno 250 ljudi, a Vlada Crne Gore predložila je da se zbog većih potreba za angažovanjem u snagama NATO u parlamentu izglasa povećanje broja vojnika Vojske CG sa 20 na 60 u zajedničkim snagama alijanse.

Kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini, NATO je pojačao snage na svom istočnim krilu i oformio četiri nove stalne borbene grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Od 2014. funkcionišu i NATO borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Komentari

Vaš komentar