Naučnici: Riba nađena u Jadranu je vrlo loša vest, budite oprezni

Region 28. nov 202314:05 14 komentara
graph/Shutterstock

U Facebook grupi Splitska peškarija objavljena je snimak ribe napuhače (Sphoeroides pachygaster) koju su otkrili na pijaci ribom u tom gradu. Bila je mala, veličine ljudske jagodice, tako da je bilo jasno da se radi o mladoj ribi. Kažu da im je informacija potvrđena s Instituta za okeanografiju i ribarstvo. Razloga za paniku, kažu, nema, piše Jutarnji list.

Poznato je da postoje neke vrste napuhača koje su zaista opasne, ali ova nije otrovna. Međutim, svejedno nije dobro što je pronađena u Jadranu, piše Jutarnji list.

„Zabrinjava činjenica da se ona lagano odomaćila u Jadranu i da je broj jedinki dosegao dovoljan broj da bi se mogli razmnožavati. Očigledno je da se radi o ribici kojoj je rodno mesto naša strana Jadrana, što potvrđuje i drugi nalaz slične veličine koji se dogodio pre par dana. Riba je ulovljena na području Tribunja i to okružujućom mrežom plivaricom i nađena je u kašeti sa srdelom…“, pojasnili su.

Stručnjaci kažu da u Jadranu žive opasne napuhače, zbog čega treba biti oprezan. Postoje, naime, napuhače čije je meso izuzetno otrovno, ali o celom nizu vrsta ove ribe se zapravo ne zna pouzdano da li su opasne. Upravo zbog toga je najbolje s pažnjom pristupati ovim ribama, jer u slučaju da je reč o nekoj otrovnoj napuhači, to za ljude može biti kobno. Kad je reč o otrovu, bolje je ne istraživati sam, nego pričekati da stručnjaci kažu poslednju reč.

Inače, ova se riba u Hrvatskoj još naziva i kuglakožom i četverozupkom. Voli topla mora širem sveta i na takvim se mestima nalazi. U hrvatskom moru je viđena svega dva puta: prvi put sredinom devedesetih godina, i to u vodama srednjeg Jadrana, a potom je ulovljena 2012. godine u akvatorijumu južnog Jadrana ispod Konavoskih stena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare