Navijačima Dinama uslovne kazne, pozivali na nasilje nad srpskim ženama i decom

Region 05. feb 202121:16 > 06. feb 2021 08:28
fudbal
John Hartley/ Freeimages.com

Sud u Zagrebu osudio je petoricu mladića prvostepeno na uslovne zatvorske kazne zbog transparenta kojim se poziva na nasilje nad srpskim ženama i decom, objavili su hrvatski mediji.

Reč je o pripadnicima navijačke grupe fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, Bad Blue Boys (BBB), koje je zagrebački Opštinski sud proglasio krivim zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje.

Terete se da su s još nekoliko nepoznatih osoba 11. juna 2020. godine u kvartu Kustošija u Zagrebu razvili transparent kojim se poziva na nasilje nad srpskim ženama i decom.

Četvorica su osuđena na po šest meseci zatvora uslovno na dve godine, a jedan na pet meseci zatvora i njemu će kazna biti zamenjena radom za opšte dobro u trajanju od 450 sati. Moraće da plate i po 500 kuna (66 evra) sudskih troškova. Navodi se da su svi osuđeni priznali krivicu i izrazili žaljenje, a uglavnom su se pravdali da su nedelo počinili pod uticajem alkohola.

Prema pisanju medija, sud im je uz neosuđivanost, mladost i kajanje, kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir to što su nedavno zajedno s navijačkom grupom BBB, pomagali unesrećenima u potresom pogodjenoj Baniji, među njima i Srbima.

„Ovaj sud je posebno cenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljeni kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banije, uključujući i pripadnicima srpske nacionalnosti, što ukazuje da delo predstavlja nepromišljeni incident, a ne obrazac njihovog ponašanja“, navodi se u obrazloženju presude koju je preneli hrvatski mediji.

Osuđena petorka fotografisana je letos zajedno s još desetak mladića obučenih u crne majice kako drže uvredljiv transparent s natpisom „Je**t ćemo srpske žene i decu“. Slovo „u“ u reči „decu“ stilizovano je kao ustaško.

Mladići su takođe razvili zastave HOS s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Na zidiću na kome su stajali bio je ispisan veliki natpis „Dinamo-svetinja“, a pod nogama su se videle i klupska majica Partizana i šal Crvene zvezde.

Hrvatski državni vrh oštro je osudio čin, a predsednik Zoran Milanović izjavio je da je reč o govoru mržnje i da takav sadržaj nema podršku ni jedan odsto građana.

On je upozorio da treba izmeniti zakonsku regulativu i takve stvari kriminalizovati, jer će se u protivnom slične situacije i dalje događati.

Komentari

Vaš komentar