Navodni Janšin „non pejper“ predlaže raspad BiH, veliku Srbiju i veliku Albaniju

Region 15. apr 202112:14 > 15:45 komentara
Janez Janša
REUTERS/Leonhard Foeger

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta "non pejper" koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

„Na Kosovu se 95 odsto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica izmedju Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktično ne postoji“, navodi se u dokumentu.

POVEZANE VESTI:

Dodaje se da bi srpski deo Kosova dobio poseban status, po uzoru na Južni Tirol, autonomnu pokrajinu u severnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački.

Dalje se predlaže ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom.

„Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj meri rešiti pripajanjem dela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu piše da se hrvatsko nacionalno pitanje može rešiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH, po uzoru na Južni Tirol.

„To bi Bošnjacima dalo nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (sledeći primer Turske)“, navedeno je u dokumentu.

Dalje se navodi da za sada „velika većina Bošnjaka podržava evropski put BiH“, ali se dodaje da je „u naglom porastu uticaj Turske i radiklanog islama, zbog čega bi se situacija mogla pogoršati u sledećoj deceniji“.

U dokumentu se ocenjuje da su posle raspada Jugoslavije ostala nerešena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata, kao i da je trenutno teško zamisliti evropske perspektive Srbije i Kosova.

Članstvo BiH u EU može se u potpunosti isključiti, navedeno je u dokumentu.

Ocenjuje se da je, u međuvremenu, „prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj uticaj u BiH i Severnoj Makedoniji“, kao i da, osim Turske, neki lokalni političari i njihove pristalice „lično imaju koristi od haosa i nefunkcionalnih institucija i da niko nije zadovoljan situacijom u BiH“.

Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke.

Prema autorima „non pajpera“, ova „rešenja“ ubrzala bi pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u.

SAD, Nemačka i Francuska protiv menjanja granica

Prema pisanju slovenačkog portala, predlozima iz ovog dokumenta oštro se protive SAD, Nemačka, Francuska i druge evropske zemlje.

Međunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalnog integriteta BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije. Navode da bi to otvorilo Pandorinu kutiju i verovatno dovelo do novih ratova.

„Zeleno svetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova s Albanijom dalo bi novi zamah srpskim nacionalitima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u Severnoj Makedoniji, dvema članicama NATO-a“, piše slovenački portal.

Prema informacijama portala „Necenzurisano“, poslednjih meseci o BiH su postojala tri „non papera“ u kojima je Slovenija učestvovala na ovaj ili onaj način.

Slovenija je, ističe se, podržala diplomatsku inicijativu Hrvatske u vezi sa BiH, a pridružile su joj se još Madjarska, Grčka, Bugarska i Kipar.

Grčka i Bugarska imaju svoje interese po pitanju Severne Makedonije, posebno u uslovljavanju njenog daljnjeg ulaska u evropske integracije.

Dokument još u februaru stigao u Brisel

Zvanično nije potvrđeno da je predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel od od Slovenije dobio „non pejper“, ali neslužbeni diplomatski dokument, koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s Albanijom zapravo postoji, piše Necenzurisano.

Prema njihovim informacijama, dokument pod nazivom „Zapadni Balkan – put napred“ stigao je u kabinet predsednika Evropskog saveta još u februaru.

Prema izvorima slovenačkih novinara, dokument sigurno nije skrojen u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova, već je deo njegovog sadržaja, prema nekim informacijama, mogao biti napisan u Budimpešti.

Ipak, u briselskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o „slovenačkom “ dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet učestvovao u slanju na razne adrese, objavio je portal Necenzurisano.

Vučić: Ko pomisli da Srbi treba nešto da dobiju, hoće da mu odrube glavu

ALEKSANDAR VUCIC I MILORAD DODIK
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanje novinara o slovenačkom „non pejperu“, tokom posete institutu „Torlak“, rekao da ne zna da li je to istina, ali da je kod kod dela srpske elite „izražen autošovinizam“, jer „misli da svaki put kad bilo ko pomisli da Srbi treba da nešto dobiju, pa makar to i nije tačno i da ne postoji, da tom treba odrubiti glavu“.

„Svaki dan nama granice menjaju, komadaju Srbiju, i objašnjavaju kako treba da to prihvatimo jer je to divno, a kad neko pomisli da kaže – ‘ajde da probamo da razgovaramo o sveobuhvatnim odnosima na Balkanu’, kažu – vidi, đubre jedno, šta bi oni sad“, kazao je Vučić koji je posetio „Torlak“ zajedno sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Dodik je izjavio da ideja o mirnom razlazu u BiH nije nova, da „postoji kao odgovor na nemogućnost da BiH funkcioniše i to mnogi priznaju, uglavom svi su jedinstveni u činjenici da ovakva kakva je ne može a ako ne može onda da se razgovara o mirnom razlazu“.

„Ne može da važi u gotovo identičnim situacijama jedan koncept za Kosovo a da Republici Srpskoj kažu ‘ćutite i ostanite onako kako mi mislimo da treba’. To se neće dešavati“, poručio je on.

On je rekao da Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, kao i da „sa velikim oprezom gleda“ na tamošnja dešavanja jer „zna kolika je cena mira i stabilnosti“.