Nemački izvestilac za Balkan: Kristijan Šmit zna šta radi, ima moje poverenje

Region 22. jul 202216:368 komentara
N1

Poslanik CDU u Bundestagu i izvestilac te stranke za Zapadni Balkan Peter Bejer izjavio je u Sarajevu da ima poverenja u Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i da smatra da on zna šta radi.

Pročitajte još:

„Imam poverenje u ličnost Kristijana Šmita, koji je dugi niz godina političar. Imam poverenje u njegov rad, jer znam da će voditi računa o interesu ljudi u ovoj zemlji. Takodje znam da je i on izložen mnogim pritisicima, ali on neće dozvoliti da padne pod bilo čiji pritisak, već će delovati u interesu gradjana“, kazao je Bejer novinarima u Sarajevu.

On je ocenio da odluka, koju će Šmit doneti u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH, „neće biti nešto veliko, ali da će sigurno biti u interesu BiH“.

„Ne očekujem da će paket koji će se doneti biti nešto velik, očekujem da će biti nešto što će imati svoju svrhu i biti u interesu zemlje. Ovde se radi o iskusnom političaru koji se time bavi više od trideset godina, bio je član Bundestaga, ministar u mnogim resorima i uživao je poverenje tadašnje kancelarke (Angele Merkel) i medjunarodne zajednice“, naveo je Bejer.

Upitan da li se najavljena Šmitova odluka kosi sa rezolucijom Bundestaga o BiH, on je odgovorio da ne zna, jer, kako je istakao, još nije objavljen nikakav zvanični dokument.

„Ono što ne znamo ne možemo ni tvrditi, jedino ako posedujemo neke više sile, ali ih nemamo. Ono što sada mogu reći jeste da Bundestag i moja frakcija podržavamo ovu zemlju i Berlinsku inicijativu“, rekao je Bejer.

Naglasio je da je glavni cilj Njemačke mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana.

Bejer boravi u trodnevnoj poseti Sarajevu, a pre nekoliko dana posetio je Beograd, gde je razgovarao sa zvaničnicima Srbije.

On je rekao da je pažnja njegove posete BiH usmerena na EU integracije, dodavši da zemlje Zapadnog Balkana, zbog svoje geografsko-strateške pozicije, trebaju biti članice EU.

„Kada posmatramo sam proces EU integracija, onda posmatramo sve zemlje Zapadnog Balkana, a onda idemo na svaku zemlju pojedinačno. Onda sagledamo pojedinačno šta je koja zemlja postigla i uradila. Ona koja želi da se pridruži EU, treba i nešto da doprinose tom procesu“, naglasio je Bejer.

Prema njegovim rečima, u to spada prevazilaženje disfunkcionalnosti državnih institucija.

„Kandidatski status niko ne može dobiti samo tako. Ja sam došao pre izbora i u svim ovim razgovorima sam mogao osetiti kako interno, tako i eksterno, da u ovoj zemlji ima toliko političkih pritisaka i uticaja koji je trgaju i koje nikako ne rade u interesu gradjana ove zemlje“, ocenio je Bejer.

Dodao je da želi da se u BiH održe korektni i demokratski izbori, besprekorni i fer.

„Takodje bih želeo da se ne izazivaju nepotrebni strahovi i zebnje, želeo bih da se ovde ne vode borbe snaga. Mi u Bundestagu i Nemačkoj to jasno odbijamo“, istakao je je Bejer.

Komentari

Vaš komentar