(Ne)nametnut zakon u BiH – Pravnica: Negiranje genocida nije dovoljno za kaznu

Region 10. avg 202119:32 22 komentara

Određivanje pritvora generalu Milomiru Savčiću, zbog stavova iznesenih u medijskim nastupima, potvrda je, čini se, da će se Zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini striktno primenjivati. Za Savičićem je raspisana i međunarodna poternica, jer sinoć nije bio na kućnoj adresi kada je policija došla da mu uruči naredbu. Ali, da li je samo javni komentar dovoljan za kažnjavanje? Pravnici tvrde da nije, dok član predsedništva Milorad Dodik ne priznaje ni zakon, kao ni državu koju predstavlja?

„Može li Bosna ili ne može, ja mislim da ne može. Ovaj eksperiment sa duhom Dejtona nas je doveo do toga da Bosna i Hercegovina nikako ne može i da neće ni moći i da se traga za nekim događajem koji će biti inicijalna kapisla da to sve propadne“, kazao je Milorad Dodik.

POVEZANE VESTI

Ovako je srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine saopštio već poznat stav na tribini „Inckov zakon-kraj Srpske ili raspad Bosne“.

Ali ono što je propisao visoki predstavnik nije nikakav nov zakon, već izmenjen postojeći Krivični zakon koji inače zabranjuje javno negiranje genocida. Pravnica Sofija Mandić u tekstu pod naslovom „Negiranje zdrave pameti“ objašnjava da sam komentar da se negira genocid nije dovoljan da bi neko i bio kažnjen.

„Da bi ponašanje bilo kažnjivo – potrebno je da ono bude usmereno protiv grupe ili člana grupe s obzirom na rasu, boju kože, veroispovest, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost. Takođe je potrebno da sve navedeno bude učinjeno na način koji bi mogao podstaći na nasilje ili mržnju protiv grupe ili njenog člana“, kazala je Mandić.

Dodik, međutim, tvrdi da je reč o nametnutom zakonu i da se dešavanja u Srebrenici nisu pominjala do određenog vremena.

„Odjednom je 2002. godine počelo sedam godina nakon događaja sve da se zna, ništa se nije znalo, da bi se ispekulisalo sve do te mere da danas imali situaciju u kojoj se to brani sudom i zatvorom, ta njihova istina, koja za nas ne može da bude nikada prihvatljiva bez obzira šta oni o tome mislili i koliko god pokušali da sada sa pretnjama zatvorom i drugim sada to ućutkaju ljude“, naveo je Dodik.

Oprezan je Milorad Dodik pa sad čak i reč „genocid“ retko spominje. Do skoro ga je negirao, ali bilo je perioda u njegovoj karijeri kada je mislio i govorio potpuno drugačije.

„Znam tačno šta je bilo – bio je genocid u Srebrenici, to je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica“, kazao je Dodik 2007. godine.

Čim su usvojene izmene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine oglasio se i predsednik Srbije.

„I ono što je stav Republike Srbije, to je da oktroisane i nametnute odluke nikada nisu dobre, već da odluke moraju da budu donete u skladu sa interesima i saglasijem tri naroda u BiH i da je to suština Dejtonskog sporazuma“, izjavio je Vučić početkom avgusta.

Sud u Hagu presudio je da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid, ali da masakr nije učinjen prema uputstvima ili pod kontrolom Srbije, niti njenih lidera.

Komentari (22)

Vidi sve komentare