Neverovatan propust: Učenike u četvrtom razredu uče da u BiH žive samo Bošnjaci

Region 24. jan 202310:4410 komentara
škola
Izvor: Pixabay/ilustracija

U Bosni i Hercegovini ne žive tri konstitutivna naroda, u toj državi žive samo Bošnjaci i Bošnjakinje, tako piše u hrvatskom udžbeniku iz prirode i društva za 4. razred izdavača Profil Kletta, piše Večernji list.

Bez imalo ironije, uz veliki propust čitavog niza recenzenata, pa i samih autora, upravo tako uče učenici 80 hrvatskih osnovnih škola koji sat prirode i društva u četvrtom razredu obrađuju po udžbeniku “Nina i Tino”, koji potpisuje grupa autora: Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pizztola, Lidija Prpić i Željka Zagorac, a čiji je izdavač Profil Klett.

Sporni radni udžbenik u upotrebi je od školske 2021/2022 godine, a deo je serijala “Nina i Tino” čiji udžbenici su se počeli primenjivati u razrednoj nastavi za vreme eksperimentalnog sprovođenja Škole za život.

I dok, na primer, u udžbenicima Školske knjige, kao i u udžbeniku “Priroda, društvo i ja” čiji je izdavač Alfa za isti razred u istom predmetu učenici uče susedne zemlje i prirodne granice ne ulazeći uopšte u to koji narodi žive u kojoj susednoj zemlji, u izdanju Profil Kletta uče narode, ali netačno jer u samom udžbeniku nema spomena da u Bosni i Hercegovini uz Bošnjake žive i Hrvati i Srbi.

Na taj je propust upozorio upravo Večernji list, i to u svom izdanju za BiH nakon što se Večernjakovim novinarima obratio otac čiji sin u jednoj zagrebačkoj školi uči upravo po navedenom udžbeniku, i to nakon što je njegov sin učiteljici na pitanje odgovorio tačno, a ona ga je ispravila upravo onako kako piše u tom udžbeniku – da u Bosni i Hercegovini žive samo Bošnjaci.

Dete nije razumelo u čemu je pogrešilo s obzirom na to da su se njegovi roditelji, otac Hercegovac, a majka rođena u Hrvatskoj, doselili u Zagreb gde žive poslednjih petnaestak godina.

Navođenje isključivo Bošnjaka i Bošnjakinja kao stanovnika u BiH izazvalo je reagovanja i drugih roditelja, upozorio je otac deteta, kazavši pritom da je žalosno da se tako uče deca u Hrvatskoj, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.

Komentari

Vaš komentar