Nikola Gruevski u odsustvu osuđen na sedam godina zatvora

Region 21. apr 202216:28 3 komentara
Robert Atanasovski/AFP

Sud u Skoplju osudio je danas bivšeg makedosnkog premijera Nikolu Gruevskog na sedam godina zatvora u postupku u kojem je optužen da je prisvojio 1,3 miliona evra od stranke na čijem čelu je bio i da je novac koristio za kupovinu atraktivnog građevinskog zemljišta.

U slučaju nazvanom „Placevi na Vodnom“ Gruevski, koji uživa poltički azil u Budimpešti, u odsustvu je nepravosnažno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam godina i novčanu kaznu od 3.200 evra.

Povezane vesti

Nikola Gruevski je u novembru 2018. pobegao u Mađarsku da bi izbegao odlazak na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u drugom sudskom postupku i u Budimpešti je odmah dobio politički azil, a u Skoplju se protiv njega vodi još nekoliko krivičnih postupaka.

Pored Gruevskog u slučaju „Placevi na Vodnom“ su kao pomagači bili optuženi njegov kum Risto Novačevski, rođak Gruevskog i bivši šef tajne policije Sašo Mijalkov, biznismen Jordan Kamčev, za koga se smatra da je jedan od najbogatijih Makedonaca, njegova majka Ratka Kamčeva i Nenad Josifović.

Sud je Mijakova osudio na jednu godinu i tri meseca zatvora, Jordana Kamčeva na jednu godinu, Novačevski i Josifović su uslovno osuđeni na po dve godine, dok je Ratka Kamčeva oslobođena zbog zastarelosti krivičnog dela.

Suđenje je trajalo devet meseci, a sud je odredio da imovina nastala krvičnom delom bude konfiskovana.

Državno tužilaštvo je u slučaju „Placevi na Vodnom“ optužilo Gruevskog da je uzeo 1,3 miliona evra od novca koji je kao donacije dobila VMRO DPMNE, ;a potom kupio imovinu u Skoplju i Kruševu.

Od oktobra 2012. do septembra 2013. novcem koji je Gruevski prisvojio od VMRO DPMNE kupovano je građevinsko zemljište na Vodnom, a Kamčev se, prema Tužilaštvu, bavio preprodajom atraktivnih parcela na Vodnom.

Tokom suđenja je otkriveno da je to zemljište zamenio za tri luksuzna stana u kompleksu „Panorama“ na Vodnom, a otkrivena su još dva stana, još jedno zemljište na Vodnom i dve parcele u Kruševu.