Non-pejper dela EU: Uključiti građane Zapadnog Balkana u debatu o budućnosti EU

Region 04. jun 202112:30 > 12:345 komentara
Izvor: N1/Google Earth

Pet država članica EU zatražilo je od briselskih institucija i zemalja članica da uključi građane država Zapadnog Balkana u debatu o budućnosti Evropske Unije.

Austrija, Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka u radnom dokumentu traže podršku drugih država članica da od Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropskog parlamenta zahtevaju da i države koje su na putu ka EU budu deo okvira Konferencije o budućnosti Evrope.

Povezane vesti

“Pošto je budućnost Evrope naša zajednička budućnost, učešće naših partnera sa Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja,” navodi se u dokumentu u koji je N1 imao uvid.

Austrija i četiri države članice Višegradske grupe navode da se teme kojima će se baviti na Koferenciji poklapaju sa prioritetima koji su postavljeni za Zapadni Balkan.

„Verujemo da je uključivanje Zapadnog Balkana važno u svih pet oblasti istaknutih u revidiranom stavu Saveta o Konferenciji o budućnosti Evrope, posebno onima koje imaju direktan uticaj na buduće generacije. Bilo bi neophodno da i sadašnje i buduće države članice rade zajedno kako bi postigle uspeh,” navodi se u dokumentu i dodaje da EU mora pokazati solidarnost sa regionom Zapadnog Balkana.

Konferencija o budućnosti Evrope zvanično je pokrenuta na Dan Evrope 9. maja u Strazburu i planirano je da traje dve godine. Radi se o seriji debata sa građanima na različite teme, koje bi trebalo da ukažu na probleme i usmere reformu Evropske unije u skladu sa očekivanjima građana.

Konstitutivna plenarna skupština Konferencije zakazana je za 19. jun, a nadležnost za nju ima hrvatska političarka Dubravka Šuica, potpredsednica Evropske komsiije i evropska komesarka za demokratiju i demografiju.

Komentari

Vaš komentar