Nova krivična prijava protiv Dodika i njegovih bliskih saradnika

Region 16. maj 202415:52 51 komentara
TANJUG/SRNA/ TATJANA PARAÐIN/

Delegat u Domu naroda PSBiH Džemal Smajić podneo je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, kao i njegovih bliskih saradnika.

U krivičnoj prijavi se, između ostalog, navodi “da postoje dokazi da je Dodik izvršio više krivičnih dela zbog kojih je Tužilaštvo trebalo davno da reaguje po službenoj dužnosti”, budući da, kako za N1 Sarajevo navodi Smajić, Tužilaštvo nije ništa učinilo, odlučio se da prikupi brojne dokaze proizašle iz Dodikovih javnih nastupa, govora, izjava, ali i institucionalnog delovanja kako njega, tako i njegovih saradnika, pre svega u Narodnoj skupštini RS.

Povezane vesti

Smajić je podsetio na brojne istupe u kojima se otvoreno negira genocid, ali i kako tvrdi, otvoreno širi mržnja prema Bošnjacima, među kojima i izjava da ne želi s njima da deli ni vazduh i da je im je dovoljno da žive na 25 posto teritorije BiH.

Negiranje genocida i raspirivanje mržnje posebno je uočljivo nakon najava da će se rezolucija o genocidu u Srebrenici naći pred Generalnom skupštinom UN-a.

Smajić za N1 navodi i to da je u razgovorima s brojnim povratnicima Bošnjacima iz Istočne Bosne, posebno Srebrenice, uočio kako su u strahu, te da su mu neki rekli i da su spakovali kofere kako bi napustili svoje domove.

“Ako to nije dovoljan dokaz Tužilaštvu, onda šta je”, stava je Smajić.

Podsetimo, iz Tužilaštva BiH su danas za N1 kazali da je od 2021. godine u Tužilaštvu BiH evidentirano oko 100 predmeta koji se odnose na krivično delo iz člana 145a. KZ-a BiH, Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. U nekim predmetima su donesene naredbe o nesprovođenju istrage, a neki predmeti su u fazi istrage ili prijave. Gotovo nijedan nije formiran na osnovu primljenog izveštaja o učinjenom krivičnom delu, dostavljenom od strane policijskog organa, sa dokazima, iskazima svedoka i svim što je potrebno.

“Najčešće su prijave podnosili građani protiv drugih građana, i to zbog objava i komentara na te objave na društvenim mrežama i internet prostoru, građani i nevladine organizacije i udruženja protiv izjava određenih političara u medijima i javnom prostoru itd. Dakle, poseban problem u radu tužilaca predstavlja činjenica da prijave nisu primljene od strane nadležnih policijskih agencija za sprovođenje zakona, koje imaju potrebna znanja da u radnjama prijavljenih prepoznaju elemente krivičnog dela i da za te radnje prikupe dokaze koji to potkrepljuju. Na ovom mestu ne želimo da se stekne utisak kako se na prijavi ne može raditi samo zato što je podnesena od strane građana ili drugih organizacija, podvlačimo samo činjenicu da policijske i sigurnosne agencije imaju više profesionalnog znanja o navedenoj tematici”, navodi se u odgovoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare