Nova severnomakedonska većina iniciraće izglasavanje nepoverenja vladi Zaeva

Region 07. nov 202118:37 > 18:38
Izvor: Tanjug/ AP Photo

Lider najveće severnomakedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski najavio je da će u ponedeljak u parlamentu podneti incijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, ako premijer Zoran Zaev ne ispuni obećanje i ne podnese ostavku.

Mickoski je novinarima rekao da ne očekuje da će Zaev dostaviti Sobranju ostavku na premijersku funkciju koju je najavio nakon loših rezultata njegovog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) na lokalnim izborima.

Povezane vesti

Upitan šta će se desiti ako nova parlamentarna većina, sastavljena od partija sa potpuno suprotnim gledištima o strateškim pitanjima izglasa nepoverenje Vladi, ali ne i da formira novu vlast, Mickoski je rekao da će ići „stepenicu po stepenicu“.

„Hajde prvo da se popnemo na prvu stepenicu, da ne gledamo na 27. Da prvo završimo ovu stvar. Postoje procedure i zakoni i to ne zavisi dalje od nas već od onoga koji treba da poštuje zakone i Ustav. Mandat se daje većini. U ponedeljak u 14.30 dostavljam inicijativu parlamentu i onda je na predsedniku Sobranja da poštuje procedure i propisane rokove“, kazao je Mickoski.

Mickoski je pozvao i poslanike preostalih stranaka vladajuće kolacije oko SDSM da budu deo nove većine, u kojoj su, uz VMRO-DPMNE i partija Levica i tri albanske partije, Alijansa za Albance, Alternativa i Besa. Ta nova koalicija ima 61 od 120 poslanika Sobranja.

„Otvorena su vrata svakome ko misli da vlada Zaeva nije dobra. Ukupno 61 poslanik stao je iza inicijative za izglasavanje nepoverenja vladi. Pozivam i ostale poslanike da se priključe“, kazao je lider VMRO-DPMNE.

Mickoski je u petak uveče objavio da je dogovorena nova parlamentarna većina u Sobranju, okačivši na Fejsbuku fotografije sa čelnicima partija Levica, Alijansa za Albance, Alternativa i Besa, koja je partner SDSM u Vladi.

Na nedavnim lokalnim izborima stranka Mickoskog je pobedila SDSM Zorana Zaeva, koji je zbog toga 31. oktobra podneo ostavku na funkcije predsednika Vlade i partije, ali je naveo da nije vreme za vanredne parlamentarne izbore jer je vladajuća koalicija stabilna.

Komentari

Vaš komentar