Nove mere za ulazak u Sloveniju

Region 16. jan 202216:226 komentara
Reuters/Borut Zivulovic

Važenje potvrde o vakcinaciji i preležanoj bolesti kovid-19 za starije od 18 godina produžava se sa šest na devet meseci, a odluka će se primenjivati od 1. februara, objavila je na svom zvaničnom sajtu Vlada Slovenije.

Slovenačke vlasti donele su i odluku da osoba koju prilikom ulaska u Sloveniju policija uputi u sedmodnevni kućni karantin ne može više da ga prekine posle pet dana sa negativnim PCR testom. Odluka stupa na snagu u ponedeljak, 17. januara, objavljeno je na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Slovenije.

Povezane vesti:

Podsetimo, u Sloveniji su od 10. januara na snazi nove mere zbog širenja omikron soja koronavirusa koje podrazumevaju i skraćenje važenja negativnih testova za ulazak u zemlju, pa tako PCR test važi 48 sati, a brzi antigenski svega 24 sata.

Ulazak u Sloveniju državljanima Srbije omogućen je i uz dokaz o kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom koja je dostupna u Srbiji (Fajzer, AstraZeneka, Moderna, Sputnjik V, Sinofarm), a potvrda se stiče danom vakcinisanja. U Sloveniju je, bez karantina, moguće ući i sa dokazom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci, uz uslov da je od pozitivnog PCR testa prošlo najmanje deset dana.

Obaveze posedovanja kovid dokumenata za ulazak u Sloveniju oslobođena su deca starosti do 12 godina i putnici u tranzitu kroz Sloveniju, u trajanju ne dužem od 12 časova.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar