Sarajevski portal: Osumnjičeni za ratne zločine godinama živi u Novom Sadu

Region 19. avg 202119:51 > 19:5234 komentara
Izvor: screenshot/Istraga.ba

Nakon što je sarajevski portal Istraga objavio da se osumnjičeni za ratne zločine Duško Kornjača, za kojim je raspisana međunarodna poternica, nalazi u Novom Sadu, oglasila se ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković - optužuje Srbiju da je, kako je navela, opterećena skrivanjem ratnih zločinaca.

„Vlasti Srbije su godinama opterećene hipotekom skrivanja optuženika za ratne zločine i begunaca. Pozivam ih da odgovorno, zakonito i evropski privedu one koji su na poternicama. To je doprinos Evropkoj uniji i regionalnim integracijama“, navela je Turković.

Ratni komadant opštine Čajniče, Duško Kornjača, za kojim je raspisana Interpolova poternica zbog progona nesrpskog stanovništva, godinama živi i radi u Novom Sadu. Mada se na sajtu Suda BiH navodi da je Kornjača „nedostupan pravosudnim organima“, njega su pronašle novinarske ekipe iz Bosne i Hercegovine, a Kornjača je, kako piše portal Istraga, tom prilikom oteo i razbio telefon novinaru i nasrnuo na njega.

Izvor: Istraga.ba

„Javna je tajna da je Kornjača u Novom Sadu i da se čak ni ne krije, već normalno radi i živi. Priznajem da nisam očekivao ovakvu reakciju, ali ona upravo najbolje govori o naravi tog čoveka. Ako ovako reaguje u miru, možete misliti kako se ponašao u ratu“, kaže novinar Istrage Avdo Avdić za Nova.rs. On je podsetio da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju sporazum o izručivanju svojih državljana, ali da se on paušalno poštuje.

„Nedavno je Srbija izručila BiH svog državljanina, kriminalca Darka Eleza, što je dokaz da se ovaj sporazum poštuje, ali kada postoji politička volja. U slučaju ratnih zločinaca, on izgleda ne važi“, kaže Avdić.

Prema navodima optužnice, Kornjača je optužen da je „u periodu od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području opšine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče, te predsednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, Kornjača planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz opšine Čajniče“, navedeno je na stranici Suda Bosne i Hercegovine.

Komentari

Vaš komentar