O izmenama Ustava Makedonije za uvođenje bugarske manjine „posle letnjih odmora“

Region 21. jul 202216:376 komentara
Pixabay/ dimitrisvetsikas1969

Vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić najavio je da će pocedura za izmene Ustava radi uvođenja bugarske manjine u taj akt početi posle letnjih odmora.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da Vlada još nema fiksni kalendar za ustavne izmene, ali to je obaveza koju Skoplje treba da završi najkasnije do kraja skrininga, za šta očekuje da može da se završi za 16 meseci.

POVEZANE VESTI:

„Nama je najvažnije da kod ustavnih promena ne idemo prebrzo ili da kasnimo, ali je isto tako važno da taj proces bude uspešan. O tačnom kalendaru ćemo moći da razgovaramo posle letnjih odmora. Mislim da je u našem interesu da to uradimo što brže, da uklonimo taj zadatak i da nemamo više drugih zadataka za drugu međuvladinu konferenciju“, rekao je Maričić.

Podsetio je da je za ustvane izmene za promenu imena države trebalo više od četiri meseca, ističući da će vlada pre početka procesa promene Ustava za uvođenje bugarske manjine, kojem se suprotstavlja najveća opoziciona partija VMRO DPMNE, „pažljivo sagledati okolnosti, atmosferu i dijalog u Sobranju“.

Povodom zahteva VMRO-DPMNE da se organizuje referendum o Pregovaračkom okviru za EU, Maričić je rekao da Vlada smatra da je bolje otvoriti raspravu i kroz debatu doći do dvotrećinske podrške u Sobranju, koju nema bez podrške opozicije.

Severna Makedonija je utorak 19. jula u Briselu održala prvu političku međuvladinu konferenciju, čime je započeta „prva faza“ otvaranja pregovora sa EU, 17 godina posle dobijanja statusa kandidata. Uslov koji Skoplje ima za početak „druge faze“, odnosno drugu međuvladinu konferenciju i otvaranje pregovaračkih poglavlja, je uvođenje bugarske manjine u Ustav Severne Makedonije.

Komentari

Vaš komentar