Obeležena godišnjica stradanja pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni

Region 15. maj 202413:57 9 komentara
Dragan Mujan/Nova.rs

Na Brčanskoj malti u Tuzli danas je služen pomen i odata pošta poginulim pripadnicima nekadašnje Јugoslovenske narodne armije (JNA), ubijenim pre 32 godine u napadu pripadnika Teritorijalne odbrane i policije dok su se, po prethodnom dogovoru, mirno povlačili iz tuzlanske kasarne.

Prethodno su na mestu stradanja na Brčanskoj malti položene bele ruže i zapaljene sveće.

Ministar rada i borčko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da je napad na kolonu ЈNA, koja se na današnji dan 1992. godine povlačila iz Tuzle, bio unapred pripremljen.

„Okupili smo se danas ovde da odamo poštu nevino stradalim vojnicima ЈNA, koji su se po dogovoru sa tadašnjim republičkim i gradskim vlastima u Tuzli u mirnodopskoj koloni, nakon dogovora postignutog 26. aprila u Skoplju, povlačili iz grada“, kazao je Egić, obraćajući se okupljenima.

Predsednik Boračke organizacije RS (BORS) Radan Ostojić naveo je da su pre 32 godine u Tuzli „mučki ubijena 54 pripadnika nekadašnje ЈNA“, a da za toi niko nije odgovarao.

Izaslanik srpskog člana Predsedištva BiH Boško Tomić naveo je da je pravda za srpske žrtve nedostižna.

„Ako se ne poštuju dogovori onda dolazi do katastrofa. Osim u Tuzli, to se desilo i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Treba tražiti da odgovaraju oni koji su počinili zločine, koji su prekršili te dogovore“, kazao je Tomioć.

Obeležavanju napada na kolonu nekadašnje JNA prisustvovali su i članovi porodica ubijenih vojnika, preživeli učesnici „Tuzlanske kolone“, delegacija Narodne skupštine RS, predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH iz srpskog naroda, pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, načelnik Lopara Rado Savić, kao i brojni građani koji su autobusima stigli iz Bijeljine.

Posle pomena, okupljeni su iz Tuzle krenuli za Bijeljinu, gde je na groblju u Pučilama, ispred spomen-kosturnice, služen parastos ubijenim vojnicima i položeni venci.

U sarajevskim medijima napad na kolonu JNA, poznatiji kao događaj „Tuzlanska kolona“, navodi se kao „odbijanje agresorskog napada i odbrana grada od okupacije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare