Obeleženo 29 godina od zločina nad Srbima u Skelanima

Region 16. jan 202216:32 > 16:33
Srna

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice je služen parastos za 305 nastradalih Srba iz ovog mesta i okolnih sela u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih je 69 ubijeno na današnji dan 1993. godine. Od 305 ubijenih Srba iz Skelana i okolnih sela u posljednjem ratu više od polovine su bili civili, žene, dece i starci.

Parastosu u Skelanima prethodilo je polaganje cveća i prisluživanje sveća kod spomenika u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići, čiji su stanovnici takođe, ubijeni pre 29 godina.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko.

„Namera im je bila da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja – lupanje krstova i nadgrobnih spomenika“, prenosi RTRS.

Na današnji dan 1993. godine ubijeno je 69 stanovnika ovog kraja, a dve trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko dece i 15 žena.

Ranjeno je 165 meštana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

Iz Skelana je danas poručeno – dok je Republike Srpske i njenih institucija, ovaj zločin neće biti zaboravljen, a srpski narod nikada neće prestati tražiti pravdu.

Izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Boško Tomić rekao je da je srpski narod u Podrinju doživio strahovita stradanja u proteklom ratu.

„Još je žalosnije što su više od polovine stradalih bili civili, a svijet nikako to da shvati i da odbasci jednostranu sliku o ratu u BiH“, rekao je Tomić.

On je izrazio očekivanje da će pravosuđe BiH napokon početi da procesuira počinioce masovnih zločina nad Srbima, jer je procentualno srpski narod više stradao u Podrinju od bošnjačkog imajući u vidu predratni broj stanovnika.

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je da ubistva srpskih civila u Skelanima i okolnim selima pokazuje da su muslimanske snage imale jasnu genocidnu nameru da unište sve što je srpsko.

Ilija Ivanović iz sela Ćosići, koji je ranjen u napadu muslimanskih snaga, a potom i zarobljen, kaže da je preživio strahovitu torturu u srebreničkim logorima u kojima je preminula polovina od 30 zarobljenih Srba.

Komentari (0)

Vidi sve komentare