Očajna vaspitačica plakala: Po devojčicu (6) niko nije došao u vrtić, pa je odbio 31 dom

Region 26. sep 202309:12 28 komentara
Review News/Shutterstock

Hrvatsku javnost zgrozila je priča o devojčici (6) po koju niko nije došao u vrtić, a potom su je odbiili 31 dom i svi udomitelji. Smeštaj joj je pronađen tek nakon dramatičnog apela psihološkinje Valerije Kanđere, stručnjakinje s višedecenijskim iskustvom u zagrebačkom centru za socijalni rad, koji je objavila na Facebooku nešto pre 15 sati.

„Devojčica 6 i po godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmeh koji ne silazi s lica. Ministre, potreban nam je hitan smeštaj ove prelepe devojčice! 31 ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smeštaj.

Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smeštaju. Kada smo je preuzeli iz dečjeg vrtića specijalizovanog za decu s razvojnim teškoćama, vaspitačica je plakala u nemoći, a moja socijalna radnica i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule.

Evo, sada se nalazi u mojoj kancelariji Hrvatskog zavoda za socijalno staranje. Koji je promenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizovao sve što se dalo centralizovati bez smisla i logike. Evo, to je reformisano. Ali nema smeštaja za devojčicu koja se upravo glasno smeje u mojoj kancelariji koju delim s još dva psihologa. Radno vreme nam je do 15.30. Kuda ćemo onda s prelepom djevojčicom koju sudbina nije pomazila, a sistem se bahato poigrava?“ napisala je, a preneo Index.hr.

Privremena direktorka Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je reč o djevojčici koja je do sada bila zbrinuta u široj oporodici i demantovala je medijske napise da se za devojčicu smeštaj tražio poslednjih pet dana.

Ona tvrdi da je smeštaj devojčici pronađen danas nakon što je iz vrtića javljeno da dete više ne može biti u primarnoj porodici.

„Reč je o privremenom nedostatku odgovarajućeg roditeljskog staranja iz kojeg razloga se ukazala potreba za privremenim smeštajem. Ovde je reč o socijalnoj usluzi smeštaja u kriznim situacijama gde smo u zajedničkoj saradnji s ustanovom Slava Raškaj uspjli i realizovati taj smeštaj“, rekla je Štritof.

Upitana kako je moguće da je 31 ustanova odbila da primiti devojčicu, Štritof je potvrdila da su primljeni negativni odgovori, ali je, kaže, činjenica da je reč o djetetu s teškoćama u razvoju. Štritof kaže i da joj je žao da se preko društvenih mreža i portala objavljuju „ovakve stvari“.

Državna skeretarka Ministarstva rada Margareta Mađerić rekla je da je došlo obaveštenje iz dečjeg vrtića, na osnovu čega je zatražen hitni smeštaj. Stručni radnici su odmah krenuli u pronalazak smeštaja za dijete“, istakla je Mađerić.

Ali prema pisanju Jutarnjeg, od prošle nedelje se zna da je devojčici potreban smeštaj. Majka joj je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira porodica najavila je da će devojčicu u ponedeljak dovesti u vrtić i da neće doći po nju.

Kako pišu, još prošlu sredu o svemu je obavešteno Ministarstvo rada, koje vodi ministar Marin Piletić, ali rešenje nisu našli.

Stvar je završila tako što su vozač centra, socijalna radnica, psihološkinja i devojčica nakon završetka radnog vremena krenuli u fizički obilazak ustanova. U Domu za decu Zagreb uputili su ih u obližnji Centar za vaspitanje i obrazovanje Slave Raškaj, koji se bavi pružanjem usluga korisnicima oštećenog sluha i korisnicima s komunikacijskim teškoćama iz spektra autizma, ali tamo više nisu zatekli nikoga od vođstva i stručnih radnika koji bi mogli odobriti prijem deteta.

Osim toga, Centar Slave Raškaj decu prima na smeštaj samo tokom radnih dana, a ne i vikendom, pa to ne može biti trajnija solucija. Stručni radnici s detetom su se uputili prema ustanovi na zagrebačkom Prekrižju koja je, pak, specijalizirana za brigu o osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj populaciji učenika s teškoćama u razvoju – a ne i o predškolcima.

Na putu do Prekrižja presreo ih je poziv da se ipak vrate u Slavu Raškaj te da će oni primiti devojčicu, a da će se za vikend, ako devojčica ostane tamo, smenjivati njihovi stručni radnici kako bi brinuli o devojčici koja će tamo, čini se, biti jedino dete.