Odbačen zahtev opozicije za opoziv ministra policije Severne Makedonije

Region 26. apr 202120:33
Shutterstock

Poslanici u parlamentu Severne Makedonije većinom glasova su odbacili inicijativu za opoziv ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog, koju je podnela opoziciona koalicija albanskih stranaka Alijansa za Albance – Alternativa.

Za opoziv je glasalo 11 poslanika te opozicione koalicije albanskih partija, a protiv 60 poslanika vladajuće koalicije u parlamentu sa 120 mesta.

Poslanici partija vladajuće koalicije oko SDSM i albanske DUI su aplauzom pozdravili konstataciju predsednika parlamenta Talata Džaferija da inicijativa nije prihvaćena.

Inicijatori zahteva za opoziv su zatražili odgovornost Spasovskog za, kako si rekli, bekstvo bivšeg premijera Nikole Gruevskog i bivšeg šefa tajne policije Saše Mijalkova, kao i za davanje makedonskih pasoša međunarodnim kriminalcima.

Poslanici najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE, koji su podržali zahtev albanske opozicije za opoziv Spasovskog, napustili su na početku rasprave salu, jer nisu bili uvršteni na listu govornika.

Kako je objasnio Džaferi (DUI), VMRO DPMNE je listu govornika dostavila sa nekoliko sati zakašnjenja, a predstavnik te partije nije ni bio na redovnom korodinacionom sastanku pre početka plenarne sednice.

Zahtev za opoziv ministra policije Severne Makedonije Olivera Spasovskog je drugi nesupešni zahtev za ministarsku smenu u ovom palrmentarnom sazivu. Prethodno je zahtev za opoziv vicepremijera za evropska pitanja Nikole Dimitrova podnela VMRO DPMNE, za koji je glasalo 53, a protiv 55 poslanika.