Odbačen zahtev za izglasavanje nepoverenja Nikoli Dimitrovu

Region 04. feb 202107:25
Izvor: N1

Poslanici u parlamentu Severne Makedonije većinom glasova su odbacili zahtev za izglasavanje nepoverenja vicepremijeru za evropska pitanja Nikoli Dimitrovu, koju je podnela najveća opoziciona partija VMRO DPMNE.

Za izglasavanje nepoverenja Dimitrovu glasala su u sredu kasno uveče 53 poslanika, dok je protiv bilo njih 55 u parlamentu sa 120 mesta.

Poslanci opozicije su u raspravi, koja je počela juče oko podne i trajala do pet munuta pre ponoći u sredu, optužili Dimitrova da je odgovoran za „totalni fijasko u evropskim integracijama države“.

Prema mišljenju opozicije, Dimitrov nije ispunio obećanja da će do kraja prošle godine Severna Makedonija početi pregovore sa EU, a i omogućio je da Bugarska stavi veto time što u Dogovoru o prijateljstvu dve zemlje, „čiji je arhitekta, ne postoje klauzule koje to sprečavaju“.

Dimitrov je odbacio optužbe da je lažno obećavao početak pregovora sa EU i pročitao odluku Evropskog saveta iz marta 2020. u kojoj se navodi da je to telo, u kojem su šefovi država, odlučilo da otvori pregovore sa Severnom Makedonijom bez dodatnih uslova.

„Obećanja za koja nas optužujete su obećanja EU. Nećemo dići ruke, bićemo uporni i ispunićemo obe važne stvari – i makedonski identitet, što je apsolutno naša stvar i evropsku budućnost i dobrosusedstvo sa Bugarskom. Bićemo evropski susedi kao što dolikuje u 21. veku“, rekao je Dimitrov.

Dimitrov je ocenio da je interpelacija o njegovom radu „konstruisana na lažnim vestima i ambiciji da se kupi nekoliko sati jeftine medijske pažnje“, kao i „pokušaj za izlazak iz unutarpartijskog haosa (u VMRO DPMNE) preko inicijative za rušenje Vlade i to na pozicijama i odlukama drugih država ili međunarodnih organizacija“.

Ovo je bio treći put da Sobranje, na zahtev opozicije, raspravlja o poverenju Nikoli Dimitrovu u poslednje tri i po godine. Prethodna dva puta Dimitrov je bio ministar spoljnih poslova u prvoj vladi Zorana Zaeva.

Komentari

Vaš komentar