Odbor Sobranja jednoglasno usvojio protokole za prijem Finske i Švedske u NATO

Region 26. jul 202214:42 1 komentar
Pixabay.com/ Dimitris Vetsikas

Spoljnopolitički odbor Sobranja Severne Makedonije je jednoglasno usvojio predloge zakona o ratifikaciji protokola za prijem Švedske i Finske u NATO.

Pročitajte još

Podršku članstvu te dve skandinavske zemlje u NATO dali su poslanici i vlasti i opozicije, ocenjujući da je reč o prijateljskim zemljаma koje su uvek podržavale Severnu Makedoniju od osamostaljivanja, kao i u evroatlantskim aspiracijama.

Poslanica stranke vladajuće koalicije, NSDP, Sonja Mirakovska, podržavajući potpisivanje protokola, izrazila je nadu da će ti dokumenti u sredu jednoglasno proći na plenarnoj sednici parlamenta, koja je zakazana za podne.

Vlada Severne Makedonije, 30. članice NATO, uputila je 17. jula Sobranju predloge zakona za ratifikaciju protokola za pristupanje Kraljevine Švedske i Republike Finske u Severnoatlantski dogovor, radi stvaranja formalno-pravnih preduslova za ulazak te dve zemlje u najveći vojno-poltički savez na svetu.

Premijer Dimitar Kovačevski i članovi njegove vlade, kako je tada saopšteno, otvoreno su podržali inicijativu Švedske i Finske za članstvo u NATO i još u maju je vlada u Skoplju dala saglasnost za prijem te dve zemlje.

Protokole za pristupanje Švedske i Finske u NATO potpisali su 5. jula u Briselu ovlašćeni predstavnici država članica Alijanse.

Komentari (1)

Vidi sve komentare