Održan pomen žrtvama pokolja ustaša u Drakuliću

Region 05. feb 202312:5613 komentara
Srna

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić održano je bogosluženje povodom 81 godine od pokolja više od 2.300 Srba, koje su ubile ustaše u ovom i okolnim selima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva, prenosi RTRS.

Kod Spomen-kosturnice u Drakuliću služen je pomen za ubijene Srbe. Obeležavanju prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i srpski predstavnici u institucijama BiH.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Tjelesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

Obeležavanje tog istorijskog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Komentari

Vaš komentar