OEBS: Izbori u BiH konkurentni, zabrinutost oko neuspelih reformi i retorike

Region 03. okt 202217:22 0 komentara
N1

Opšti izbori u Bosni i Hercogivini bili su konkurentni i uglavnom dobro organizovani uz poštovanje osnovnih sloboda tokom kampanje, ali neuspele reforme, rasprostranjeno nepoverenje u javne institucije i etnički polarizujuća retorika nastvljaju da obeležavaju izborno okruženje, saopštili su međunarodni posmatrači u izveštaju.

Pročitajte još:

Zajednička posmatračka misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) i Parlamentarne skupštine NATO zaključila je da je pravni okvir predstavljao adekvatnu osnovu za demokratske izbore.

Navodi se da su izbori održani u okruženju tekuće političke blokade i rasprostranjenog razočaranja u politički establišment, kao i sa blokadom nekoliko ključnih institucija.

Najveće vladajuće stranke često su upotrebljavale etnički polarizirajuću retoriku kao standardni oblik rasprave, navodi se u izveštaju.

Kampanja je sve u svemu bila mirna ali su posmatrači primetili slučajeve pritisaka na zaposlene u javnom sektoru. Proces izbornog dana bio je uglavnom miran, mada je bilo nekoliko remetilačkih incidenata na biralištima i oko njih, konstatuje se u izveštaju.

Dok se konstatuje da su procedure glasanja uglavnom poštovane često je narušena tajnost glasanja, i bilo je slučajeva da osobe bez dozvole prate glasače i „pomažu“ brojnim glasačima.

Posmatrači su negativno procenili proceduru prebrojavanja glasova na brojnim mestima, uglavnom zbog proceduralnih neregularnosti.

„Ozbiljni napori za upravljanje ovim izbornim procesom treba da budu praćeni sličnim naporima za rešenje produžene političke blokade koja nastavlja da podriva pravi demokratski razvoj u zemlji“, rekao je Paskal Alizar (Pascal Allizard), specijalni koordinatori i vodja posmatrača OEBS-a.

„Očigledno je opšte razočarenje u politički establišment, ali primetio sam napore nekolicine kandidata koji gledaju ka budućnosti da podstaknu političke i društveno ekonomske promene u zemlji, što je pozitivan trend i ohrabrujem novoizabrane predstavnike da ga nastave“, dodao je Alizar.

Navodi se da ostaju neprimenjene presude Evropskog suda za ljudska prava i državnog ustavnog suda protiv diskriminatorne prirode ograničenja za kandidate na osnovu etničkog porekla i mesta stanovanja.

„Sada kada su gradjani BiH glasali, političari i političke stranke treba da vide to kao mandat da rade za budućnost svoje zemlje i perspektive ka evropskoj integraciji“, rekao je Štefan Šenbah šef delegacije PSSE. On je dodao da je posebno važno dati mladoj generaciji glasača osećaj da je njihova budućnost u sopstvenoj zemlji, a za to je potrebno premostiti razlike izmedju raznih etničkih grupa.

Ukazuje se da je efikasnost pravnog okvira potkopana sa više nedostataka, a da zbog neuspelih pregovora izmedju političkih partija nije došlo do potrebnih reformi. Dodaje se da su ipak zakonodavne promene od 27. jula donele važna obezbedjenja, ali da zbog činjenice da su promene napravljene tako blizu uoči izbora nije mogao da se u potpunosti učvrsti mehanizam za njihovu primenu.

Navodi se da uz nekoliko istaknutih izuzetaka žene nisu bile uveliko predstavljene u kampanji, da su žene kandidati često bile mete uvreda i podsmeha na društvenim mrežama, da ostaju dugogodišnji rodni steroptipi i da nije bilo dovoljno napora da se poveća aktivno učešće žena u izborima.

„Juče smo posmatrali uglavnom dobro organizovane i konkurentne izbore, uprkos vrlo različitim vizijama za budućnost Bosne i Hercegovine. Sastali smo se sa izbornim radnicima, mnogim od njih mladim i mnogim od njih žene, posvećenim da sprovedu glatke izbore. I videli smo gradjane kako prave svoj demokratski izbor“, rekla je Mimi Kodheli, šefica delegacije Parlamentarne skupštine NATO.

Ona je rekla da danas gradani s pravom „očekuju od izabranih političara da preuzmu odgovornsot za budućnost svoje zemlje i za dobrobit svih gradjana za bezbednu i sigurnu zemlju, za pomirenje, za socijalno, ekonomsko i demokratsko napredovanja“.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Andreas Šajder rekao je da sada EP poziva na brzo formiranje vlade i brzu primenu svih reformi na koje su se obavezali, uključujući i izborne reforme u skladu sa odlukama lokalnih i medjunarodnih sudova. On je izrazio žaljenje zbog promena u poslednjem trenutku koje je nametnuo Visoki predstavnik BiH.

Nadzor medija pokazao je da je bilo znatno ograničeno pokrivanje većine meidijskih kuća, rekao je šef posmatračke misije ODIHR Peter Tejler.

Time se dalje odražavaju podele duž etničkih linija i političke pripadnosti. Kao rezultat glasači nisu imali potpune i nepristrasne informacije prilikom odlučivanja za koga da glasaju, rekao je on.

„Izbori nisu jednodnevni dogadjaj. U narednim danima mi ćemo nastaviti da pratimo postizborne dogadjaje i možemo da napravimo sveobuhvatnu procenu celog izbornog ciklusa“, rekao je Tejler.

U medjunarodnoj posmatračkoj misiji za opšte izbore u BiH bio je ukupno 471 posmatrač.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!