„Oglas“ za posao u kavačkom klanu: „Spreman na sve, ozbiljan, 38 godina, trenira, nema mrlje“

Region 12. jun 202412:27 5 komentara
Shutterstock

Konobar iz Sarajeva od 38 godina, čiji identitet je poznat redakciji Vijesti, nudio se u januaru 2021. godine kavačkom klanu da ubija za njihov račun, a razgovor za “posao” s njim je obavio član te grupe iz Trebinja Dražen Milović, objavile su podgoričke "Vijesti".

Pošto je sarajlija prošao prvi krug provera, Milović ga šalje svom rođaku Ljubu Miloviću – da ga profiliše, pišu Vijesti i dodaju da to proizilazi iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL), a koji su deo predmeta formiranog protiv klana kojim je rukovodio odbegli Kotoranin Radoje Zvicer.

Razgovor o konobaru iz Sarajeva 15. januara 2021. godine započeo je Dražen Milović, za kojim Crna Gora traga zbog sumnje da je deo Zvicerovog policijskog narko-kartela. On je na nekada zaštićenoj aplikaciji koristio nadimak Britva, a tog dana, tada aktivnog crnogorskog policajca, pita:

“Roki, treba li ti jedan momak spreman? Spreman na sve. Ozbiljan, 38 god, 4 dece”.

Sakriven iza nadimka Oficir, policajac Ljubo Milović odgovara pitanjem: “Đe je taj spreman na sve sa toliko djece? Taj ako ako šta napravi ode doživotno u zatvor”, a potom dodaje i da je to njegov vršnjak.

Ipak, zanima ga odakle je osoba koju mu rođak nudi, pa to i pita. Dobija odgovor: “Sarajevo. ‘Oće ozbiljan posao van Bosne”.

“Šta podrazumijeva ozb. posao? ‘Oće da puca?”, pita Ljubo Milović i dobija odgovor: “Pa da roka”.

Policajac tada traži fotografiju i podatke tog “kandidata”. “Da ga provjerim malo”, poručuje.

“Reću mu da dođe kod mene kasnije. Pa ti šaljem”, odgovara mu Dražen Milović.

Nedugo posle te prepiske, Trebinjac prenosi Ljubu Miloviću utiske sa sastanka i šalje mu fotografiju Sarajlije i njegove lične podatke: “Isto neki dečkić, a vidi mu se u očima da je spreman pa reko’ da ne propustimo taj potencijal.”

Ljubo Milović raspituje se sa kim je Sarajlija sarađivao i šta je do tada radio. Pita i “gudrira li se?”.

“Radio je u Španiji, na Ibici. Za sebe. Zdrav momak, radi garderobu i kao konobar. Nema mrlje. Ne gudrira se, bori se za familiju kao lav. Može doći na razgovor pa ga profiliši!!! Čist momak i jako vrijedan!!!”, objašnjava Dražen Milović.

Njegovog rođaka tada zanima da li Sarajlija trenira.

“Trenir’o je boks. Sada ne stiže radi 2 posla i prodaje garderobu. Ima damara u sebi”, zaključuje Trebinjac.

Policijski narko-kartel u službi Zvicera

Prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) dvojica Milovića deo su dvadesetjednočlanog, takozvanog policijskog narko-kartela. Tu kriminalnu grupu tokom 2019. godine okupili su Ljubo Milović i Mileta Ojdanić, a onda je stavili na raspolaganje kavačkom klanu Kotoranina Radoja Zvicera, za kog su radili.

Grupa okupljena oko begunca sa policijskom značkom, prema tvrdnjama specijalnih tužilaca, godinama je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu, a istražitelji su došli do dokaza da su prošvercovali najmanje tri tone kokaina.

Droga je ka Evropi išla i iz barske luke, ali i preko Antverpena, Nemačke i Turske.

Dokaze o tome crnogorskim istražiteljima dostavio je Europol. Specijalni tužioci utvrdili su je da je Ljubo Milović u kriminalni posao uvukao više kolega – aktivnih i bivših policajaca, uglavnom svojih kumova i prijatelja.

Prema tužilačkim spisima svi oni imali su precizne uloge u klanu – neki su bili zaduženi da, koristeći službena ovlašćenja, proveravaju jesu li im na tragu kolege, alarmiraju ako naiđe opasnost… Drugi su pak imali zaduženje da umrežavaju one koji su im bili potrebni za stavljanje prljavog novca u legalne tokove.

SDT tvrdi da je zadatak Dražena Milovića bio da obaveštava Ljuba Milovića o licima koja su predmet njegove pažnje u Bosni i Hercegovini, da nabavlja oružje za potrebe kriminalne organizacije, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora.

Iz transkripata poruka koje je u kontinuitetu razmenjivao sa Ljubom Milovićem i ostalim pripadnicima kriminalne organizacije, proizilazi da je učestvovao i u krijumčarenju kokaina, da je od svake isporuke kokaina dobijao svoj deo, za koji je prethodno davao novac, da je pod kontrolom držao pojedine granične policajce.

SDT tereti nekadašnje i aktivne policajce Ojdanića, Milovića, Miloša Mišurovića, Ivana Stamatovića, Nebojšu Bugarina, Petra Lazovića, Marka Novakovića, Milana Popovića, Vladimira Bajčetu, Gorana Stojanovića, Dejana Kneževića i Darka Kneževića, da su u kriminalnim poslovima sarađivali sa bivšim predsednikom Opštine Budva Milom Božovićem, šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, zatim Božidarom Jabučaninom, Aleksandrom Kekovićem, Draženom Milovićem, Filipom Zindovićem koji se ranije prezivao Kljajević, Ivanom Nikolićem, Tihomirom Adžićem, Ivanom Mijatovićem i više NN lica.

Pojedince u toj krimi-ekipi terete se da su po nalogu Milovića i Ojdanića organizovali šverc kokaina iz Ekvadora do država Evropske unije i Turske, novac stečen od kokaina transportovali u Srbiju i Crnu Goru, ali i primenjivali nasilje i zastrašivali druga lica, nabavljali veće količine oružja i eksplozivnih materija, uticali na postavljanje njima bliskih lica na rukovodeća mesta u Upravi policije radi dobijanja podataka označenih stepenom tajnosti i drugih važnih podataka, ali i da su novcem stečenim kriminalom na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine u Crnoj Gori uticali da glasači ne ostvare svoje biračko pravo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare