Novi Visoki predstavnik: Najvažnije da ispratimo BiH na putu ka Evropi

Region 27. maj 202116:31 > 18:37 4 komentara
Reuters/Hannibal Hanschke

Novoizabrani Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da će osnova njegovog delovanja u BiH biti da radi u saglasnosti sa predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim funkcionerima, građanima BiH i mladim ljudima.

„Najvažnije je da zemlju ispratimo na njenom izazovnom putu ka Evropi“, istakao je Šmit za banjalučke Nezavisne novine.

Povezane vesti:

Dodao je da se raduje što ga je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH (PIK) na predlog nemačke vlade izabrao i dodelio mu zadatak da bude naslednik Valentina Incka.

„Zahvalan sam Incku na njegovom izvanrednom angažovanju u obavljanju funkcije Visokog predstavnika u korist ljudi u BiH. Uveren sam da će besprekorno obavljati svoj svoj posao do 1. avgusta“, rekao je Šmit.

On je naveo da je „stvar dobre prakse da do preuzimanja funkcije ostane uzdržan u davanju političkih izjava o BiH“.

UO PIK-a danas je, bez saglasnosti Rusije, imenovao Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH.

Ambasada Rusije: Samo SB UN može da odluči o Visokom predstavniku

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je da se ne slaže sa izborom Kristijana Šmita na funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i da odluku o tome mora i može da donese samo Savet bezbednosti Ujedinjih nacija.

Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s tim imenovanjem, a ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici ambasade.

Pozivamo naše partnere da još jednom procene posledice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH, zaključuje se u saopštenju.

Prethodno je ostavku na tu funkciju dao Austrijanac Valentin Incko, koji je dužnost Visokog predstavnika u BiH obavljao poslednjih 12 godina.

Ranija praksa je bila da imenovanje Visokog predstavnika u BiH potvrdi i Savet bezbednosti UN.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće priznati Šmita kao novog Visokog predstavnika, već će on, kako je naveo, biti Visoki predstavnik u Federaciji BiH.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će nemački diplomata Kristijan Šmit možda imati veću podršku od svog prethodnika Valentina Imncka i da će moći da „učini više za BiH“.

„Možda ćemo dobiti čoveka sa jačim leđima, sa većom podrškom, pa će neke stvari moći da se urade“, rekao je Izetbegović.

On tvrdi da BiH „neće dobiti čoveka koji bolje poznaje situaciju u BiH i dobronamernijeg visokog predstavnika od Valentina Incka.

„Ovako ostaje da naš prijatelj Incko ostane zabrinut što se neke stvari ne dešavaju. Možda ćemo sa Šmitom biti manje zabrinuti i možda će se stvari pokrenuti s mesta“, rekao je Izetbegović.

Ranije je iz Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da se Upravni odbor PIK-a „raduje saradnji sa Šmitom nakon što 1. аvgusta preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka dosadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka stupiti na snagu“.

„Upravni odbor PIK zahvaljuje Nemačkoj na inicijativi i uveren je da će Šmit ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprineti stabilnosti u BiH, tako što će obezbediti dosledno sprovodjenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma“, navedeno je iz OHR-a.

Ističe se da odluka Upravnog odbora PIK-a dodatno naglašava opredeljenost za teritorijalni integritet BiH.

OHR će sada, kako se navodi, obavestiti generalnog sekretara UN o odluci Upravnog odbora PIK-a.

Do sada je bila praksa da mandat visokom predstavniku u BiH potvrđuje Savet bezbednosti UN.

„Upravni odbor PIK-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Incku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu sprovodjenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i bezbednosti i stabilnosti u BiH u poslednjih 12 godina“, ističe se u saopštenju.

Komentari (4)

Vidi sve komentare