Opozicija u RS tvrdi da Dodik svojim izjavama napada Vučića, iz SNSD demantuju

Region 06. feb 202121:38 > 21:407 komentara
N1

Predstavnici opozicionih stranka iz Republike Srpske (RS) ocenili su da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik svojim izjavama napao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je takav napad neprimeren i nekorektan.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ničim nije zaslužio ovako nekorektne napade od Milorada Dodika, posebno što napadi dolaze sa tako visoke pozicije kao što je pozicija člana Predsedništva Bosne i Hercegovine“, naveo je predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

On je naveo da je „krajnje neprimeren atak protiv predsednika zemlje koja je RS toliko puta do sada spasila od bankrota, koja godinama RS daje i poklanja ono osnovno što aktuelna vlast nije u stanju obezbediti, od stalaka za infuziju do stotina miliona uloženih, nepovratnih sredstava“.

Šarović je dodao da je „posebno neumesno mešati se u politiku predsednika Srbije, suditi o njegovim susretima i spominjati ga u kontekstu bilo kakvih radnji protiv interesa Republike Srpske“.

„Da li to Dodik, po oprobanom receptu protiv ‘neprijatelja’, i Aleksandra Vučića sada proglašava izdajnikom i da li ovo znači da je u strahu od gubitka vlasti Milorad Dodik spreman žrtvovati sve, pa i odnos sa Srbijom“, kazao je on.

Visoki funkcioner Partije demokratske partije (PDP) Igor Crnadak ocenio je da je „neprimerena i nekorektna kritika Milorada Dodika upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog susreta sa opozicionim političarima iz Republike Srpske“.

„To pokazuje da Dodik doživljava saradnju sa Srbijom kao nešto što treba da donese korist samo njemu i njegovoj stranci“, kazao je Crnadak.

Prema njegovim rečima, Srbija je mnogo pomogla i pomaže svim krajevima RS i već godinama obezbedjuje njenu budžetsku stabilnost, i ni Srbija ni njen predsednik ne zaslužuju da im Dodik „na ovakav način drži lekcije“.

Dodik je sinoć za RTRS izjavio da se „neki (iz Republike Srpske) bore za naklonost, pre svega, Vučića“.

„Ja nisam čovek koji je, bez obzira što to negde može i da izgleda tako, spreman da žrtvuje bilo kakav interes Republike Srpske i da pravim svoj komoditet“, kazao je Dodik.

Još je kazao da Republika Srpska i Srbija treba da saradjuju na institucionalnom nivou i da se „taj odnos odvija na taj način, a ne špekulativno“.

„Prošao sam (Slobodana) Miloševića. Prešao sam (Vojislava) Koštunicu, (Borisa) Tadića, Tomu Nikolića. Evo sada i Vučića“, rekao je Dodik.

Portaprol SNSD Radovan Kovačević izjavio je da „horske žalopojke opozicije u RS“ neće uspeti da unesu razdor izmedju Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, kao ni izmedju Republike Srpske i Srbije.

Kovačević je naglasio da je „aposlutna neistina da je Milorad Dodik na bilo koji način napao Aleksandra Vučića“.

„Naprotiv, Milorad Dodik je demantovao lažne, fabrikovane konstrukcije opozicije koja je tvrdila kao i opozicioni mediji da Milorad Dodik na bilo koji način učestvuje u bilo kakvim napadima ili bilo kakvom rušenju Aleksandra Vučića“, kazao je Kovačević agenciji Srna.

Prema njegovim rečima, činjenica je da je upravo u mandatu Milorada Dodika i Aleksandra Vučića dostignut vrhunac u kvalitativnom smislu u odnosima Republike Srpske i Republike Srbije.

„Mi smo apsolutno uvereni da će ti odnosi u narednom periodu biti sve bolji, sveobuhvatniji i kvalitetniji“, kazao je Kovačević.

Komentari

Vaš komentar