Potvrđena optužnica u BiH protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta

Region 05. jan 202122:491 komentar
Sud BiH, Tužilaštvo BiH
Izvor: N1

Državni sud potvrdio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja pripadnike Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića zvanog “Krvce” i “Čiča”, Slavka Aleksića zvanog “Vojvoda” i Ristu Lečića tereti za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, prenosi Detektor.ba. Na tom skupu je bila i funkcionerka iz Novog Sada.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, Sladojević, Aleksić i Lečić se terete da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, zatim kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, „i svojim delima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i versku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH“, navodi izvor.

Na tom skupu, koji je održan 10. marta 2019. godine u Višegradu, a potom i na lokalitetu Dobrunske rijeke, bila je prisutna i tadašnja zamenica predsednika Skupštine grada Novog Sada Branka Bežanov, koja je danas članica Gradskog veća Novog Sada za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci. Pojedine političke partije i nevladine organizacije su tada tražili da Branka Bežanov bude smenjena, na šta je ona odgovorila najavom tužbi protiv njih.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su učestvovali u vršenju postrojavanja, korišćenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pevanjem pesme koja u svom tekstu izražava pretnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mesta”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Lečić se, prema istom saopštenju, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pevanjem pesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, „a koja u svom tekstu izražava pretnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mesta“.

Podsetimo, u Višegradu su tokom proteklog rata u BiH počinjeni brojni masovni zločini nad civilnim bošnjačkim i drugim nesrpskim stanovništvom, a mnoge od tih zločina počinile su osobe i jedinice koje su nosile prepoznatljiva obeležja četničkog pokreta.

Komentari

Vaš komentar