Optužnica za zločin u Oluji izazvala tenzije umesto saradnju

Region 27. maj 202219:23 > 19:33 komentara

Optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog bombardovanja izbegličke kolone, tokom akcije Oluja 1995. godine, javnost još nije videla. Ipak, danima izaziva tenzije na realaciji Beograd-Zagreb. Sagovornici N1 ukazuju da bi, umesto zaoštravanja odnosa, Srbija i Hrvatska trebalo da sarađuju na procesuiranju zločina koji su se desili tokom ratova 90-tih.

Bliži se 27 godišnjica bombardovanja izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti tokom kojeg je stradalo najmanje 10 civila, među kojima i četvoro dece.

„Geler je pogodio moju mamu u ruku, brata u levo uvo, haos je nastao u kaminonu, zaustavio se, mene je pogodio u ruku“, seća se Aleksandra.

Pročitajte još:

„Sestra ranjena i majka trudna ranjena, to su slike koje ne mogu tek tako lako da nestanu“, kaže Sava.

Ovaj zločin nikada nije procesuiran. Iz Srbije stiže najava da će optužnica biti podignuta protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske. Za sada nema potvrde da je optužnica pravosnažna. Nisu je dobili ni nadležni u Hrvatskoj već o optužbama saznaju iz medija.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković se sastao sa vojnim pilotima koji su učestvovali u vojno-policijskoj akciji „Oluja“ 1995. i poručio da će vlada iskoristiti sve dostupne mehanizme da ih zaštiti.

„Nikada u vreme domovinskog rata nije bilo naređenja, posebno u vezi hrvatskog ratnog vazduhopolovstva, koja bi na bilo koji način bila usmerena protiv civilnih ciljeva. I Vlada Republike Hrvatske će iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, zaštiti dignitet domovinskog rata,“ rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Umesto saradnje na procesuiranju zločina, ove teme i dalje izazivaju tenzije na realaciji Beograd-Zagreb. Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ističe da bi umesto politizacije u fokusu bi trebalo da budu žrtve.

„Nikakvo međusobno zaoštravanje u tako bolnim temama ne sme biti, šta ćemo drugo raditi. Trideset godina od rata mi još uvek ratujemo na ovakvim stvarima. Treba se humano i ljudski odnositi prema tome, a ne ići sa političkim floskulama i političkim parolama, to ne može pokriti ratni zločin ni s jedne ni s druge strane“, rekao je Milorad Pupovac.

Za Aleksandra Popova iz Centra za regionalizam pitanje je zašto je Beograd čekao više od četvrt veka da baš sada podigne optužnice.

„Situacija kao da se zgušnjava u regionu. Na relaciji Beograd-Zagreb imamo česta prepucavanja, Milanović kao da je preuzeo ulogu hrvatskog Vulina gde daje neprimerene izjave o Srbiji na šta stižu naravno adekvatni odgovori odavde i to samo dodatno pogoršava odnose u regionu koji su inače loši“, objašnjava Popov.

Na delu je kaže relativizacija onoga što se dešavalo tokom ratova devedesetih. Pupovac veruje da za saradnju još ima prostora.

„Nije jedna strana kriva, krive su obe strane. Ucenjivačke pozicije bilo s jedne bilo s druge strane, vraćanje u drugi svetski rat, to su politike koje su u današnjem evropskom i svetskom kontekstu suicidne i za Hrvatsku i za Srbiju“, napominje Pupovac.