Orban podržao Dodika na izborima: Ponosan sam na naše prijateljstvo

Region 29. sep 202211:01 14 komentara
Attila Kisbendek/AFP

Mađarski premijer Viktor Orban se otvoreno umešao u izborni proces u Bosni i Hercegovini, uputivši u četvrtak poruku kojom direktno podržava sadašnjeg člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, poznatog po antizapadnim stavovima i bliskosti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U video poruci, koju je objavio javni servis Republike Srpske RTRS, Orban nije ni spomenuo BiH kao državu, a naveo je da Republiku Srpsku u nedelju očekuju izbori koji su važni i za Mađarsku kao i za ceo region.

Pročitajte još

Kazao je da dobro poznaje „predsednika“ Dodika, opisavši ga kao dobrog prijatelja Mađarske i Mađara.

„Ponosan sam na naše lično prijateljstvo. U njemu sam upoznao čoveka koji je spreman da očuva mir, koji je otvoren za dijalog, koji se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i koji uvek i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda. Oduvek sam ga podržavao, zato želim i ubuduće da sarađujem sa njim. Nadam se da ću i nakon izbora imati priliku za to“, izjavio je Orban, prizivajući pri tom Božji blagoslov „za sve Srbe na Balkanu“.

Sadašnji mađarski premijer je ranije najavio da će njegova vlada blokirati svaki pokušaj da se na nivou Evropske unije uvedu sankcije Dodiku zbog stalnog osporavanja teritorijalnog integriteta BiH i pretnjama secesijom Republike Srpske.

Dodik je ranije odlučio da se na izborima, zakazanim za 2. oktobar, neće boriti za još jedan mandat u državnom vrhu, iako na to ima zakonsko pravo. Odlučio je da se kandiduje za poziciju predsednika Republike Srpske, a planira da ga u Predsedništvu BiH zameni sadašnja predsednica RS Željka Cvijanović.

Jedna od retkih anketa čiji su rezultati javno objavljeni pokazala je da Dodik, uprkos agresivnoj izbornoj kampanji, zaostaje za kandidatkinjom ujedinjene opozicije Jelenom Trivić.

Mediji pod kontrolom Dodikovog režima objavili su ove nedelje rezultate navodnog istraživanja jedne mađarske agencije, u kojima se navodi da je Dodik u prednosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare