Organizacije civilnog društva: Zaustaviti alarmantan trend štetnih zakona o „stranim agentima“

Region 21. maj 202418:38 2 komentara
N1

Organizacije civilnog društva iz Srbije ukazuju na štetnost Predloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji će se naći na dnevnom redu devete redovne sednice Narodne skupštine Republike Srpske, u sredu 22. maja 2024. godine.

Ovaj Predlog zakona predstavlja instrument vlasti za obračun sa kritički orijentisanim organizacijama civilnog društva koje izveštavaju i rade u javnom interesu i sa ciljem zaštite ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

„Organizacije civilnog društva već rade u izrazito restriktivnom okruženju i suočene su sa svakodnevnim targetiranjem i napadima od strane političkih moćnika. Umesto da vlasti prepoznaju znanje koje civilno društvo poseduje i uključe ih u proces donošenja odluka, usvajanjem ovakvog zakona bi se institucionalizovao pritisak i dodatno bi bio ugrožen opstanak slobode udruživanja, okupljanja i izražavanja. Takođe, time bi bio ugrožen i jedan od osnovnih sistema podrške koju građani i posebno ugrožene društvene grupe svakodnevno dobijaju od organizacija civilnog društva“, saopštile su organizacije.

One navode i da „pretnje uvođenjem ovog zakona mogu da se čuju i od strane predstavnika/ca vlasti u Srbiji, kao i od pojedinih političara“.

„Ovi pozivi imaju za cilj gušenje svakog kritičkog mišljenja koje predstavlja jedno od osnovnih karakteristika demokratskog društva, kao i stavljanje organizacija civilnog društva pod punu kontrolu vlasti. Civilno društvo nastaje iz potrebe građana i građanki da izdejstvuju pozitivne promene u svom okruženju i njihov rad služi isključivo javnom interesu. Širenje ovog zabrinjavajućeg, represivnog trenda ukazuje na potrebu solidarnog povezivanja civilnog sektora u regionu kako bi se sačuvali osnovni demokratski principi i slobode građana i građanki. Stigmatizacija i zastrašivanje organizacija civilnog društva pretnja je po osnovna ljudska prava koja ove organizacije štite. Stoga pozivamo na odbacivanje ovog Predloga zakona i zaustavljanje daljeg pogoršanja uslova za delovanje civilnog društva“, navele su u saopštenju organizacije civilnog društva.

Saopštenje su potpisali: Građanske inicijative, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Slavko Ćuruvija fondacija, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Kuća ljudskih prava Beograd, Centar za praktičnu politiku, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Autonomni ženski centar  i Novi Optimizam.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare