Osmani u Podgorici: Srbija jedina u regionu ne želi dobre odnose s Kosovom

Region 07. feb 202317:3420 komentara
twitter.com/predsjednik_cg

Predsednica Kosova Vljosa Osmani ocenila je da je Srbija jedina država regiona koja "ne želi dobre međususedske odnose" s Kosovom, te da se Rusija preko Beograda meša u unutrašnje stvari zemlje na čijem je čelu.

Povezane vesti

Osmani je to saopštila novinarima u Podgorici tokom zvanične posete Crnoj Gori. Ona se ranije danas susrela sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Predsednica Kosova je kazala da je u interesu dve države učlanjenje u EU, ali da „svi susedi ne dele taj stav“.“Nažalost to ne dele svi naši susedi. Rukovodstvo jedne države je otvorilo vrata ruskom uticaju. Jedan lider veruje da su Kosovo i Crna Gora privremeni projekti. Iako on drži sebe u zabludi, Crna Gora i Kosovo su nezavisne suverene države, miroljubive i kao takve će nastaviti da postoje u večnosti“, rekla je Osmani posle sastanka sa Đukanvićem, na zajedničkoj konferenciji za medije.

Po njenim rečima, proces integracije Zapadnog Balkana je od ključnog značaja za stabinost i progres čitavog regiona, što podrazumeva i rešavanje bolnih pitanja iz prošlosti.

Upitana da li je dobila garancije da će Crna Gora podržati Kosovo, Osmani je kazala da postoji samo jedna država koja ne želi dobre „međususedske odnose“ i navela da je to Srbija.

„I ta država je Srbija. Nema drugih uplitanja osim onog iz Rusije koji je ušao preko Srbije. To je rizik, ali mi ćemo nastaviti nepokolebljivo da radimo. I to je strateški cilj EU, da se sve zemlje učlane. Verujemo da nam Crna Gora može mnogo pomoći jer je napravila važne korake ka EU“, rekla je predsednica Kosova.

Komentarišući francusko-nemački plan za Kosovo, Osmani je ponovila da je taj plan „dobra osnova za dijalog“.

„Još od predlaganja uvek smo smatrali to dobrom inicijativom koja će ponuditi polaznu osnovu za dijalog. Tako je smatramo i danas, no potenciramo da postoji mnogo stvari, koje treba objasniti. Treba objasniti plan sprovođenja koraka. Za nas je važno da ispregovaramo međunarodne garancije koje se tiču unutrašnje finkcionalnosti Kosova“, rekla je Osmani.

Upitana o zajednici srpskih opština, Osmani je kazala da su „monoetnički modeli osuđeni na propast“, te da nije moguće dozvoliti „stvaranje entiteta poput RS“.

„Stav je takav da ne možemo imati monoetničke strukture. To je suprotno sa principom multietničnosti koji je sadržan u našem ustavu. To može da dovede do stvaranja entiteta poput RS i treće, ne možemo imati model koji je osuđen na propast“, zaključila je Osmani.

Predsednik Crne Gore je ocenio da se nestabilnost u regionu može prevazići „samo integracijama“ i saopštio da Crna Gora podržava ambicije Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Partnerstvu za mir, za status kandidata za članstvo u EU.

„Pratimo sve što se dešava u odnosima Kosova i Srbije. Uvereni smo da može doći do pravnoobavezujućeg sporazuma. Mi podržavamo Kosovo, to činimo i u odnosima sa Srbijom“, rekao je Đukanović.

„Vučić ne menja svoje ciljeve, ne verujem mu“

Osmani je kazala da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi različite taktike, ali da je gorka istina dok on možda menja strategije, ne menja i svoje ciljeve.

Osmani je, na panel diskusiji „Razvoj dešavanja na Zapadnom Balkanu: Izazovi miru i stabilnosti u svetlu regionalne i globalne krize“, koju organizuje Evropski pokret, kazala da bi sporazum sa Beogradom bio moguć da sa druge strane stola nije Vučić.

„Vučiću ne verujem u pregovorima, ali verujem našim partnerima SAD-u i Evropskoj uniji koji, verujem, na umu imaju naš najbolji interes“, istakla je Osmani.

Osmani podseća da je premijer Kosova Aljbin Kurti bio zarobljenik kada je Vučić „bio ministar propagande Sobodana Miloševića“.

Podseća i da je predsednik Srbije pre nekoliko dana izjavio da žali što su Kurti i drugi zarobljenici iz rata pušteni iz zatvora.

„On je to kazao 2023, ne devedesetih. On je kazao da žali što je premijer Kosova pušten iz zatvora. Nesrećno je što imamo takvu situaciju i to mi ne uliva nadu po pitanju toga kakvu će poziciju da zauzme Srbija, jer u svakom dijalogu morate da imate konstruktivnost i doprinos. Sa jedne strane imate Kosovo koje sve vreme pravi kompromise, ustupke za ustupcima, to nas nekad dovodi na ivicu nefunkcionalne države, a od Srbije dobijamo mnogo reči ponekad i neki potpis, ali najveći deo sporazuma koje su potpisali nikad nisu implementirani, uključujući i obećanje koje je Srbija dala 2013. da će rasformirati nezakonite strukture na severu Kosova“,naglasila je Osmani.

U tom smislu, kako je rekla, nema mnogo nade.

„Znam da Vučić koristi različite taktike, ali gorka istina za sve nas je da dok on možda menja strategije ne menja i svoje ciljeve. Nekad ih on kaže jasno, nekad ljudi oko njega – ponekad u vidu ministra unutrašnjih poslova ili šefa službe za bezbednost. On kaže da su naše zemlje privremene države i da hoće da ih uništi. Iste hegemonske stavove ima kao i Rusija prema svojim susedima. Iluzija je da će se okrenuti zapadnim vrednostima“, naglasila je Osmani.

Govoreći o udruženju srpskih opština, rekla je da Kosovo nije protiv prava srpske manjine.

„Zapravo i dok govorimo nema jedne zemlje u Evropi i svetu koja omogućava manjinama prava koja mi dozvoljavamo. Ne postoji sistem u kojem se ustav ne može promeniti ukoliko ne glasa i manjina – kod nas srpska manjina ima pravo veta na menjanje ustava, izborno zakonodavstvo, zakone iz oblasti obrazovanja. Dakle, mi nismo protiv prava manjina, ali moramo da osiguramo da sistem ne dovede do nefunkcionalnosti, da ga ne pretvorimo u Republiku Srpsku“, naglasila je Osmani.

Ono što je važno za region, bez obzira na to kako je teško, je evroatlantski put. Kosovo, kako je rekla, nikad nije sumnjalo da je jedini njihov put u EU.

„A najveći doprinos EU može da bude da otvori svoja vrata za demokratske zemlje Zapadnog Balkana“, naglasila je Osmani.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ideju povratka Kosova u sastav Srbije vidi kao nemoguću istorijsku reviziju.

„Kosovo je nezavisno. To ne govorim sa lakoćom jer znam koliko bi meni bilo teško da prihvatim realnost kada bi govorili da se Crna Gora mora odreći dela svoje teritorije. Ali znam i sve okolnosti koje su dovele do odluke međunarodne zajednice da prizna nezavisnost Kosova“, istakao je Đukanović.

Kako je kazao, 1999. godine je bio pokušaj genocida na prostoru bivše Jugoslavije.

„Ko to ne zna možda ima pravo na zabludu. Oni koji znaju nemaju pravo da manipulišu i da nam sugerišu da taj deo činjenica zaboravimo, taj događaj je doveo do NATO intervencije. Kada uđete u rat i izgubite ga onda nema druge nego da se pomirite sa gubicima. Tadašnja nerazumna politika Srbije je dovela do ulaska u rat, gubitka i nezavisnosti Kosova. Prema tome svaki pokušaj povratka unatrag ne vodi ničemu“, istakao je Đukanović.

Komentari

Vaš komentar