Osmani u UN: Moramo reći ne Rusiji

Region 23. feb 202423:26 8 komentara
Adem Altan/AFP

Šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani danas je, u sedištu UN u Njujorku, osudio je rusku deportaciju dece iz Ukrajine u Rusiju i Belorusiju i pozvao Moskvu da im obezbedi bezbedan povratak kući.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, Osmani je to rekao na 56. plenarnom sastanku 78. zasedanja Generalne skupštine UN povodom dve godine od invazije Rusije na Ukrajinu, koji je održan na temu: „Situacija na privremeno okupiranoj teritoriji Ukrajine“.

pročitajte još:

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je još jednom pozvao Rusiju da okonča besmisleni rat i povuče svoje trupe sa suverene teritorije Ukrajine.

„Rusija je prekršila osnovne principe međunarodnog prava i započela potpuni agresivni rat protiv Ukrajine, zemlje članice UN“, rekao je Osmani, a prenela pres služba ministarstva spoljnih poslva Severne Makedonije.

​Istakao da je Severna Makedonija „snažno zabrinuta i da osuđuje nezakonitu rusku deportaciju dece iz Ukrajine u Rusiju i Belorusiju od strane Ruske federacije i pozvao obezbedi njihov bezbedan povratak kući“.

„Moramo reći ne Rusiji! Pravda i odgovornost moraju da nadvladaju“, rekao je Osmani i dodao da se Severna Makedonija pridružila ostalih 140 država članica u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine, što Ruska Federacija ne poštuje.

Šef diplomatije Severne Makedonije je, prema saopštenju, pozvao na jedinstvo u podršci Ukrajini, ne samo radi žrtava i njihovih porodica, već i kao preduslove za izbegavanje daljih agresija i ničim izazvane upotrebe sile u međunarodnim odnosima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare