Pad broja novozaraženih u Sloveniji omogućuje dalje ublažavanje mera

Region 09. feb 202115:45
Jure Makovec/AFP

Nanoviji podaci vezani uz zarazu koronavirusom u Sloveniji pokazuju u utorak da se situacija i dalje poboljšava, a po prvi put je zabeležen pad prosečnog nedeljnog broja zaraza ispod 1000, što omogućuje vladi novo ublažavanje strogih epidemioloških mera.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 357 zaraza novim koronavirusom, a umrlo je 19 osoba, objavila je u utorak vlada.

Prosečan broj novozaraženih na nedeljnom nivou pao je, sa podacima od utorka, na manje od hiljadu i iznosi 842, što su brojke koje omogućuju vladi da, prema unapred određenim statističkim merilima proglasi tzv. narandžastu zonu, u kojoj dolazi do daljeg popuštanja mera.

„Brojevi novozaraženih stalno padaju,  to nas raduje i daje nam nadu da je epidemija u padu“, kazala je na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani državna sekretarka u ministarstvu zdravstva Marija Magajne, dodavši da je to i dokaz da stanovništvo primenjuje propisane mere.

Prema novim podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je trenutno 14.441 slučaj aktivnih zaraza, što je 8,4 posto manje nego dan ranije. Do sada je od kovida-19 umrlo 3.654 obolelih, a vakcinisano je oko 55.000 osoba. Trenutno je u slovenačkim bolnicama 945 kovid bolesnika.

Novo popuštanje mera, koje se na temelju ovih podataka očekuje, predviđa odvijanje nastavnog procesa „uživo“ za sve razrede osnovnih škola, dok to sada važi samo za prva tri razreda. Uz to još bi trebalo da se otvori nastava uživo za završne razrede srednjih škola, kao i otvaranje nekih servisnih usluga i velikih trgovinskih centara.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar