Pahor: Neredi ne smeju naići na ravnodušnost, nasilje sve ugrožava

Region 16. sep 202115:495 komentara
N1

Predsednik Slovenije Borut Pahor saopštio je povodom nasilja na protestu zbog pooštravanja protivepidemioloških mera u Ljubljani da neredi ne smeju naići na ravnodušnost, a kamoli na razumevanje ili odobravanje.

Policija je prethodno saopštila da je u sinoćnjim neredima povređeno sedam policajaca i jedan učesnik protesta i da je oštećena zgrada parlamenta.

Povezane vesti

Pahor je u saopštenju naveo da je svima poznato da postoje „različita mišljenja o merama za suzbijanje epidemije kovida-19″ i da se“svi različiti stavovi mogu slobodno izraziti na dostojanstven i miran način“.“Dijalog i protesti da, ali bez nasilja. Moramo biti potpuno jedinstveni u tome, jer nas nasilje sve ugrožava“, poručio je slovenački predsednik, prenela je agencija STA.

On je dodao da je „uvek spreman za dijalog o svim važnim pitanjima za zajednicu“ ali da s pravom očekuje da se njegovi sagovornici odreknu svakog nasilja.

Na sinoćnjem protestnom skupu u centru Ljubljane protiv pooštravanja anti-kovid mera, prema proceni policije, okupilo se oko 8.000 ljudi a neredi su izbili kada su neki od učesnika kamenicama i flašama gađali policajce i zgradu skupštine nakon čega je usledila intervencija policije.

Policija je danas saopštila da je zbog učešća u neredima privedeno devet osoba i da je istraga u toku. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, još je u toku pregledanje snimaka sa nadzornih kamera ali se pretpostavlja da su napadači bili organizovani.

Ministar unutrašnjih poslova ranije Aleš Hojs ranije je ocenio da je sinoćnji protest „repriza“ nasilnih izgreda u glavnom gradu iz novembra prošle godine, kad su na njih protest pozivale i neke opozicione stranke levice.

Neprijavljeni protest u Ljubljani, prema navodima medija, organizovan je preko društvenih mreža zbog pooštravanja protivepidemijskih mera koje su juče stupile na snagu.

Tim merama je predvidjena obavezna kovid potvrda o vakcinaciji, preležanom kovidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti u Sloveniji, od korišćenja javnog prevoza i odlska na posao, preko ulaska u trgovinske centre, poštu, banku, do odlaska lekaru ako nije reč o hitnom slučaju.

Komentari

Vaš komentar