Pahor: Slovenija ne stoji iza non-pejpera i ne podržava promenu granica

Region 12. maj 202114:50
Izvor: N1

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da njegova zemlja ne stoji iza bilo kog "non-pejpera" i da ne podržava promenu granica na Balkanu.

U intervjuu za prištinsku agenciju Telegrafi, datog uoči posete Kosovu, Pahor je rekao da se korekcije granica na Balkanu nikada nisu završile mirno i da njegova zemlja podržava sporazum do kog će doći Kosovo i Srbija.

Povezane vesti:

On je rekao da je važno da se dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nastavi i intenzivira u konstruktivnom duhu.

„Ono što je dogovoreno mora se poštovati. Dijalog se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije. Pažljivo to prate i drugi, na primer, SAD. Sve je to važno, kako se čini, da obe strane imaju međunarodnu podršku“, kazao je on.

Pahor je rekao da će sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu razgovarati o samitu Brdo – Brioni.

„Cilj samita je obeležavanje desete godišnjice inicijative ‘Proces Brdo – Brioni’, što prošle godine nismo uspeli zbog epidemije. Pre svega, želeo bih da razgovaram o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Izgleda da je poverenje u proces proširenja obe strane oslabilo – mnogi u EU govore o umoru od proširenja, dok se kod aspiranata EU taj cilj gura da bi postao sve manje atraktivan. Ovo je opasno, jer jača nacionalizme i traži alternative“, kazao je on.

On je ocenio da je Evropska unija projekat mira i pomirenja i da je krajnje vreme da se proširi na čitav Zapadni Balkan, koji je trenutno siva tačka okružena državama članicama EU.

„Zato se radujem otvorenoj i konstruktivnoj diskusiji o tome šta svako može učiniti sam i u međusobnoj saradnji kako bi ubrzao proces proširenja i šta Evropska unija treba da uradi“, dodao je on.

Govoreći o odnosima Slovenije i Kosova, Pahor je rekao da su odnosi dobri i pozvao Kosovo da ubrza unutrašnje reforme i podrži dijalog sa Beogradom.

„Naša vlada takođe pomaže Kosovu u prenošenju znanja i iskustva, kao i u razvojnim projektima. Učešće Kosova u ‘Procesu Brdo – Brioni’ važan je aspekt naše podrške dobrosusedskim odnosima i evropskoj perspektivi svih zemalja“, kazao je on.

Predsednik Slovenije sutra posle podne dolazi u posetu Kosovu tokom koje će se susresti sa predsednicom Kosova i drugim funkcionerima.

Komentari

Vaš komentar