Parada ponosa u Sarajevu, okupili se i protivnici, centar pod blokadom policije

Region 14. avg 202114:04 > 15:397 komentara

U Sarajevu je održana treća povorka ponosa, a skup je protekao bez ijednog incidenta. Povorku ponosa, pod nazivom "Otpor s margine", obezbeđivalo je oko hiljadu policajaca.

Učesnici povorke šetali su od parka „Safeta Isovića“ do Trga BiH, a nosili su transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „Otpor s margine“, „Radnička klasa duginih je boja“ i „Hoću da volim“.

U šetnji su učestvovali brojni građani BiH, ali i nekolicina stranih državljana koji su u Sarajevo došli samo zbog povorke.

U povorci ponosa bili su i američki ambasador u BiH Erik Nelson i njegov partner Filipo Tatoni-Markozi, britanski ambasador Metju Fild, kao i šef delegacije EU u BiH Johan Satler.

Od domaćih političara, između ostalih, prisutni su državni parlamentarci Saša Magazinović (SDP), Predrag Kojović (NS) i Damir Arnaut (NS), premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) i zamenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić (NS).

Okupljenima se obratio aktivista i član Organizacionog odbora povorke ponosa Amar Ćatović, zahvalivši se svima koji su pružili podršku na različite načine.

„Mi danas šetamo za sve one koji nisu mogli biti ovde, a bili bi da živimo u slobodnijem društvu… Svesni diskriminacije, nasilja i govora mržnje – pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta“, kazao je Ćatović.

Dodao je kako se LGBTQ osobe svakodnevno susreću s mobingom, diskriminacijom, nasiljem i problemima u svim sferama društva.

„Povorka ponosa je za sve, jer ona živi reči da niko nije slobodan dok svi nismo slobodni. Zahtevamo ravnopravnost. Rušimo margine, ormare i četiri zida. Ovo je otpor“, istakao je Ćatović.

Maida Zagorac iz Organizacinog odbora povorke ponosa istakla je da ulice treba da budu dostupne za iskazivanje problema i diskriminacije.

„Tražimo hitno usvanje zakona o javnom okupljanju u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora“, rekla je Zagorac.

Zatražila je i hitne izmene Krivičnog zakona, kao i kažnjavanje govora mržnje koji se zasniva na seksualnom opredeljenju.

U zajedničkoj izjavi koji su potpisali Kancelarija Eu u BiH, Kancelarija Saveta Evrope u Sarajevu, predstavnici UN BiH, kao i ambasadori 15 zemalja u BiH navedeno je da je današnja povorka ponosa u Sarajevu „snažan simbol jednakosti i nediskriminacije, kao i signal da sve osobe u BiH uživaju ista ljudska prava“.

„Podrška vlasti u organizaciji i održavanju ovog dogadjaja je pozitivan primer liderstva ka osiguravanju poštovanja različitosti kao izvora snage, a ne podela“, naglašeno je u izjavi.

Strane diplomate u BiH pozvale su vlasti u celoj zemlji da, s ciljem dodatnog jačanja zaštite prava na slobodu izražavanja i mirno okupljanje, i dalje rade na unapređenju zakonodavstva, kako bi se obezbedila efektivna primena ovih prava.

„To bi približilo BiH evropskim i međunarodnim standardima i predstavljalo iskorak u ispunjavanju jednog od ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

U isto vreme u Sarajevu, održan je i kontraprotest nazvan „Anti LGBT“ kao odgovor na treću Povorku ponosa.

Na tom protestu se okupilo nešto više od 50 ljudi. Poručili su da se bore protiv promocije svega onoga što se promoviše na Povorci ponosa. Kažu da ne pozivaju na nasilje, ali žele da iskažu nezadovoljstvo.

Zbog ta dva skupa, centar Sarajeva su od jutarnjih sati blokirale jake policijske snage kako bi sprečile incidente. Prema nezvaničnim podacima, u centru Sarajeva je raspoređeno više od 1.000 policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija.

Komentari

Vaš komentar