Parlament RS usaglasio zaključke, odbacio Inckov zahtev o oduzimanju odlikovanja

Region 11. maj 202121:31 > 21:35
Izvor: Fena

Narodna skupština Republike Srpske usaglasila je zaključke kojima se odbacuje zahtev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da entitetski parlament poništi odlikovanja dodeljena osobama osuđenim za ratne zločine, među kojima su članovi nekadašnjeg najvišeg vrha RS - Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

„Narodna skupština RS odbacuje zahtev visokog predstavnika i daje podršku odlukama koje je doneo Odbor za obeležavanje 25. godišnjice postojanja i rada Narodne skupštine RS (1991 – 2016)“, navodi se u zaključcima.

U zaključcima se navodi da Narodna skupština RS konstatuje da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj.

Narodna skupština, navodi se dalje, „odbacuje bonska ovlašćenja“ i konstatuje da je Visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog delovanja, koji je utvrđen Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Za visokog predstavnika se u zaključcima tvrdi da je „nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlašćenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći tzv. ‘bonska ovlašćenja'“.

Tekst zaključaka su usaglasili vladajuća koalicija i opozicione stranke, ali ih šefovi poslaničkih klubova opozicionih SDS-a i PDP-a nisu potisali.

Većina poslanika odlučila je da ne bude rasprave o ovoj tački.

Incko: Žao mi je što nisu ispoštovani rokovi

Visoki predstavnik izjavio je da mu je žao što nisu ispoštovani rokovi koje je dao Narodnoj skupštini Republike Srpske da poništi odlikovanja dodeljena osobama osuđenim za ratne zločine.

Incko, koji je Narodnoj skupštini RS dao rok do kraja aprila da poništi odlikovanja osobama osuđenim za ratne zločine, među kojima su i Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, naveo je da je više puta rekao da njemu nije najvažnija kazna.

„To je jedna moguća posledica, ali nije važna. Više je važno da kod nekih Srba počinje proces da drugačije razmišljaju o svojoj prošlosti, razmišljaju o tome gde žele da žive njihova deca“, izjavio je on za Nova BH.

Incko je istakao da je njegov sledeći potez da o odluci Narodne skupštine RS obavesti visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

On je dalje kazao da „kazne nisu bitne“ i da se srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik „pokazao kao kukavica“.

„Ja sam tražio da se skloni ploča u čast Radovanu Karadžiću (sa Studentskog doma) u Palama i to se desilo. Predsednik Dodik se pokazao kao velika kukavica, nije sam to učinio iako je započeo taj proces. Pozvao je (kćerku Radovana Karadžića) Sonju Karadžić, ali bitno je da ta ploča više nije vidljiva“, kazao je on.

Incko je još kazao da u Dejtonskom sporazumu nema mesta za samoopredeljenje niti otcepljenje.

„Treba samo poštovati Dejtonski sporazum i odluke Ustavnog suda. Meni je jako žao što ovde ne postoji takmičenje u dobrom ili recimo ko će imati bolje autoputeve, škole, više kulture. Takmiči se samo ko će biti veći Srbin, Hrvat, Bošnjak“, ocenio je on.

Incko je zaključio da „još nije spakovao kofere“, ali da će se to najverovatnije desiti na leto, dodavši da je u stalnom kontaktu sa Kristijanom Šmitom, koga je Nemačka zvanično kandidovala za novog visokog predstavnika u BiH.

Komentari

Vaš komentar