Parlament Slovenije u ponedeljak o nepoverenju Vladi

Region 12. feb 202114:57
Izvor: Stringer/AFP

Slovenački Parlament odlučivaće u ponedeljak o predlogu opozicije za izglasavanje nepoverenja Vladi Janeza Janše.

Vanredna sednica na kojoj će se raspravljati i odlučivati o predlogu opozicione Koalicije ustavnog luka (KUL) da se sadašnjoj Vladi izglasa nepoverenje, a za mandatara nove imenuje predsednik Demokratske stranke penzionera (DESUS) Karl Erjavec, počinje u ponedeljak ujutro, a posle rasprave uslediće tajno glasanje, prenela je Hina.

Lideri opozicije u sredu su podneli zahtev za glasanje o nepoverenju vladi i imenovanju Erjavca za novog mandatara. Opozicija tvrdi da sadašanja Vlada loše upravlja epidemijom koronavirusa, nanosi štetu državi jer je spoljnopolitičkim potezima udaljava od liberalnodemokratskog jezgra EU i krši načela vladavine prava i potkopava institucije nadzora.

Janša je odbacio kritike i rekao da njegova Vlada i dalje ima parlamentarnu većinu i da će se to potvrditi. On je opoziciju optužio za destabilizaciju države u vreme pandemije kovida-19 i pred skorašnji početak slovenačkog predsedavanja EU, u drugoj polovini godine.

Za izglasavanje nepoverenja Vladi potrebna je podrška najmanje 46 od 90 poslanika.

Procenjuje se da opozicija nema šanse za uspeh ako je ne podrže i neki disidentski poslanici iz vladajuće koalicije, pri čemu se posebno računa na poslanike Stranke modernog centra (SMC), koji su u nekim prilikama izjašnjavali protiv nekih poteza i mera Janšine Vlade.

Ako bi vladi i premijeru bilo izglasano nepoverenje, a Erjavec bio imenovan novim mandatarom, Vlada u ostavci ostaje da obavlja tekuće poslove sve do imenovanja ministara u novoj Vladi.

U slučaju da Janšina Vlada održi većinu, stranke u njoj najavljuju rekonstrukciju u kojoj bi se bolje izbalansirao uticaj tri koalicione stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS), Stranke modernog centra (SMC), i hrišćansko-demokratske Nove Slovenije (NSI).

I Janša i Erjavec smatraju se političkim veteranima. Erjavec je bio Janšin koalicioni partner i ministar u više Vlada, među ostalim na mestima ministra spoljnih poslova i ministra odbrane.

Komentari

Vaš komentar