Partnerka preminulog novinara: 10 puta smo zvali i molili da ga prime u bolnicu

Region 06. avg 202221:15 > 21:3369 komentara
vladimir matijanić
N1

Novinarka Andrea Topić, partnerka novinara hrvatskog portala Indeks Vladimira Matijanića koji je u petak preminuo od kovida, objavila je na Fejsbuku kako su lekari u Splitu više puta odbili da ga hopsitalizuju, uprkos tome što je osoba sa komorbiditetima zbog kojih nije mogao da bude vakcinisan, i što mu se stanje pogoršavalo iz sata u sat.

Topić je navela da joj se Matijanić 2. avgusta ujutro požalio da se oseća loše i da ima groznicu, i da je kućni test na koronu pokazao da je pozitivan.

„Sat vremena kasnije, oko 10h dovozim ga na Infektivno, hitni prijem, KBC-a Split gde stoji barem dva sata čekajući da ga neko primi i pregleda. Nisu me pustili s njim, čekala sam u autu pored zgrade, u 12h šalje mi poruku da krenem i dolazim, govori mi da im je ispričao da ima Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća i sumnju na još dve autoimune bolesti, i da zbog toga nije mogao da se vakciniše i da su mu rekli da je trenutno nestašica leka koji daju teškim bolesnicima da izbegnu teške komplikacije kovida i da bi mu to možda dali da imaju“, napisala je Topić.

Dodala je i da je Matijanić tražio da mu kažu kako se lek zove kako bi ga sam potražio, ali da su mu rekli da „nije važno jer ga nigde nema“.

U konsultaciji sa imunološkinjom počeo je da pije Dekortin – tablete za autoimune bolesti koje mu je prepisala, D vitamin jednom u dve nedelje, i „nešto što štiti želudac, iako „nije sigurno da se rešio helikobakterije“.

„Popio je drugi Dekortin jutro kad je sve počelo. Veče pre bio već slab, nije mogao do toaleta lako, užasno bi se zadihao, hvatao za zidove, umorio u sekundu, svi su govorili da je to normalno. Zvali smo hitnu barem 10 puta u ova dva dana, ako ne i više. Sve s ciljem da ga prime u bolnicu“, navela je Topić.

To veče su ih iz hitne pomoći, kako je dodala, uputili na lekara na Infekrivnom koji im je rekao da Matijanić „nije imunokomprimitovan“, čak i da „nije imunološki bolesnik zato jer Dekortin pije samo jedan dan”.

„Koja logika?! Iako mu je Vlado uredno pobrojao svoje imunološke bolesti i one na koje se sumnja. Vlado nije verovao šta čuje, puštao je taj snimak iznova na mobilnom, jer njegov mobilni zbog posla ima snimač koji radi automatski. Naravno, pitao je da ga prime u bolnicu i ovaj na liniji je rekao da nema potrebe“, dodala je Topić.

Petog avgusta se probudio „slabiji nego ikada“ i, kako je istakla, nije mogao ni da jede ni da pije, niti da ode do toaleta.

„Nazvala sam hitni infektološki, dva puta, niko se nije javljao, iz treće se javila žena, rekla sam da je sad stvarno gotovo i da ne može samostalno ni da jede, ni u toalet zahod i rekla mi je, citiram, ‘nije to za bolnicu, neka piša u lonac kraj kreveta onda prolijte u toalet'“, napisala je Topić.

Matijanić je u međuvremenu počeo da iskašljava bronhijalnu sluz, zbog čega je Topić opet zvala hitnu pomoć.

“’Pedest godina, Sjogren, infesticijska bolest pluća, autoimune bolesti, nije se vakcinisao, treći dan kovida, ne može da se pomeri nimalo, bol u mišićima neizdržljiva, iskašljava sluz’, vlaški sam dodala i ‘otežano diše’ samo da ga već j*beno vode, jer je iz aviona jasno da mu treba stručna pomoć, na što je Vlado slabašno dobacivao ‘ma nisam’, hitna je rekla ‘gospođo, to je sve normalno. Jedino ako ne može da diše dovozi se u bolnicu’”, piše dalje Topić.

Zatim je zvala Infektivno i da bi joj ista žena sa kojom je ranije razgovarala i od koje je dobila „savet“ u vezi sa toaletom, rekla da je to sve normalno.

„Vlado i ja smo rekli da želimo hospitalizaciju, da insistiramo da ga vode, ona je rekla ‘a to zavisi od vas, hoće li hitna hteti da vas pokupi, ali to su sve normalni simptomi’, rekli smo da želimo da dođu po njega. Zvala sam 194, opisala sam po stoti put sve simptome. Tim je došao oko 13.40h, dvoje tehničara, dali su mu injekciju, rekla sam da ga vode, rekli su da ‘nema potrebe, to su normalni simptomi, nek pije tečnosti i jede slane štapiće’. Tačno tim rečima.“

Kada im je skrenula pažnju na to da Matijanić ne može ni da jede, ni da pije, dobila je odgovor: „A nek se natera.“

Matijanić ih je tada zamolio da mi daju infuziju na šta su mu rekli da je to moguće samo u bolnici.

„Kasnije kad su drugi put došli boga mi su imali infuziju u torbi, ali je bilo prekasno. On nije mogao da se pomeri ni centimetar već prvi put kad su bili tu. Niti centimetar. Tehničar je morao da pomogne da se privali na bok da mu da injekciju. Vlado je pitao zašto se ludački znoji i hladan je, a nema groznicu. Tehničar mu je rekao da je to od Lekadola. Posteljina je bila u lokvama. Brisala sam ga peškirom i maramicama.“

Nakon nepuna dva sata Matijanić je, kako je navela Topić, dozvao „upomoć“.

„Dotrčavam, vidim da su mu stopala plava, dotičem ih, hladna su, jasno mi je da nema cirkulacije uopštee. Lice mu je sivo, kao da nema krvi, ni kiseonika. Jedva mi govori ‘ne mogu da dišem’. Zovem hitnu da dolaze istog trena i da ne može da diše. Sećaju nas se, kako i ne bi, kažu da će ga sada odvesti u bolnicu.“

Došla je ista ekipa hitne pomoći koja mu je govorila da se dovuče do jedne strane kreveta kako bi ga prebacili na stolicu i odvezli, ali Matinanić već nije mogao da se pomeri.

„U to ga jedan tehničar hvata za noge i drži ih u vazduhu, govori ‘ovo će mu podići pritisak’, ali on postaje sve bleđi, dovlače ga na čaršavu na onu stranu kreveta bliže stolici, vidim da mu je glava klonila u čudan položaj, kao, zabačena je, vičem ‘u ovom položaju ne može da diše’, kažu ‘ma može’, uhvatim ga za ruku, govorim mu da će sve biti u redu, da će ga odvesti u bolnicu, on me pogleda i preokrene oči i zaspi zauvek.“

Tada je tehničar kolegi doviknuo: „Ostavi nosila, donesi reanimacijsku!“

„Oživljavali su ga možda i sat vremena. Urlikala sam. Izbacili su me iz sobe i zatvorili vrata, čula sam zvuk pumpe kojom su valjda pumpali vazduh u njegova pluća. Isti ljudi koji su sat, dva ranije rekli da mu nije ništa i da ne treba da ide u bolnicu. Iz istog hrvatskog zdravstva koje mu je reklo da je nestašica leka za pacijente kao što je on, za one koji se ne mogu da se vakcinišu jer imaju autoimune i druge bolesti.“

Topić je na kraju poručila da ne želi tugu da pretvori u gorčini, niti da traži krivca, ali da se neke činjenice moraju znati.

Ministarstvo pokrenulo istragu

vili beroš n1
N1

Hrvatsko ministarstvo zdravlje je, nakon potresne objave Andree Topić, zatražilo kompletan izveštaj o pružanju medicinske nege Matijaniću u KBC-u Split i drugim zdravstvenim ustavnovama, potvrdio je resorni ministar Vili Beroš.

Ministar je danas u Varaždinu izjavio da u ovom trenutku ne može da govori o tome da li je bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći Matijaniću, jer će to, kako je naglasio, utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio.

Zdravstvena inspekcija će, prema njegovim rečima, postupati i u splitskom KBC-u, i u hitnoj pomoći, kako bi se ustanovili svi detalji.

„Pokrenut je unutrašnji nadzor u KBC-u Split i u splitskoj Hitnoj medicinskoj pomoći, koji će pokazati pravo stanje stvari“, dodao je Beroš.

Na osnovu dostupnih informacija, istakao je, ne može da gradi svoj stav ni službeno mišljenje. Moramo ispitati i videti o čemu se radi, napomenuo je.

Direktor Hitne pomoći: Primili smo dva poziva

Direktor splitsko-dalmatinskog Zavoda za Hitnu medicinu Leo Luetić izjavio je, reagujući na objavu Andree Topić, da su u slučaju Vladimira Matijanića juče „primili dva poziva i odmah intervenisali“.

Luetić je za Hinu izjavio da dežurni dispečeri imaju registrovana dva poziva i da se odmah intervenisalo. Prvi poziv je, kako je rekao, bio juče, 5. avgusta, iza podneva kada im je rečeno da se bolesnik star pedesetak godina oseća slabo i da ima kovid.

“Na teren je otišao Tim 1 u kojem su bili doktorka, tehničar i vozač. S bolesnikom su pričali, pregledali vitalne parametre, kod kojih nije bilo odstupanja. S obzirom da je pacijent imao kovid, doktorka mu je dala ampulu Solu Medrola i uput za Infektologiju ako dođe do pogoršanja. Dali su i upute šta treba da pije i jede zbog slabosti organizma”, kazao je Luetić.

Evidentirano je, kaže, da je drugi poziv Hitnoj usledio sat i po nakon prvog poziva.

“U tom drugom pozivu rečeno je bolesniku nije bolje i da teže diše, zbog čega su opet otišli na intervenciju”, kaže Luetić i dodaje da su tada bolesnika odlučili da odvedu u bolnicu na Infektologiju.

Direktor Hitne kaže da mu je doktorka, koja je bila u intervenciji, rekla da je prilikom prenošenja bolesnika u transportnoj stolici pacijent arestirao, da su pokušali da ga reanimiraju, ali da nisu nisu uspeli.

Upitan da li su u dva dana dobili desetak poziva za pomoć, direktor je odgovorio da oni imaju pozive s dva telefona, ali da ne zna jesu li zvani s nekih drugih brojeva jer to treba istraživati.

Komentari

Vaš komentar