Patrijarh: Milan Bandić je bio prijatelj Srba i svih građana Zagreba

Region 28. feb 202118:066 komentara
TANJUG/ZORAN ZESTIC

Patrijarh Porfirije izrazio je u Zagrebu žaljenje zbog smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, naglasivši da je on bio prijatelj pravoslavnih Srba i svih u Zagrebu.

„Bez ulaženja u politiku, jer to nam nije svojstveno, a i ne razumemo se u to, dužni smo da kažemo da je on bio prijatelj pravoslavnih Srba i svih ljudi grada Zagreba i šire od toga, ali i moj lični prijatelj. Molim se Bogu za pokoj njegove duše“, rekao je patrijarh na kraju propovedi u Zagrebu, prenela je agencija Hina.

To je bila njegova prva liturgija u Zagrebu od kako je postavljen za poglavara SPC. On je rekao da će ostati administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske onoliko koliko to bude volja Svetog arhijerejskog sabora i dodao da će najviše biti u Beogradu, ali da će dolaziti i u Zagreb.

Porfirije je u propovedi ispričao da je po dolasku u Zagreb pre više od šest godina osećao strah, jer je došao u nepoznatu zemlju i prostor, ali da je „doživeo ljubav za svakom koraku“.

„Pre svega, naravno, od pravoslavnih vernika Srba, ali ništa manje i od drugih, koji su me neprestano razoružavali i oslobađali kako onoga što sam slušao spolja tako i onoga što je iznutra možda kao predrasuda dolazilo“, rekao je Porfirije.

On je naglasio da je „razoružavan bio i u susretima s običnim ljudima u kafićima, s radnicima na Ilici, a i s ljudima na visokim pozicijama“.

Komentari

Vaš komentar