Patrijarh o Temeljnom ugovoru: Doći ćemo do rešenja na dobro svih

Region 15. jan 202215:2216 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je SPC spremna da razmotri sve opcije teksta Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom - one koje su do sada bile u opticaju, ali da pravni tim SPC smatra da ima mesta poboljšanju, saopšteno je iz SPC.

„Ako bude svrsishodno, možemo krenuti i od belog papira. Sve na dobro naroda“, rekao je Porfirije u intervjuu za časopis Ministarstva spoljnih poslova Rusije „Međunarodni život”, koji je objavljen na stranici interaffairs.ru na Božić.

Povezane vesti

On je istakao da, kao i u bilo kom drugom poslu, i u ovom želi da na isti način uvaži i zaštiti interese obe strane, a pogotovo što obe strane zapravo u ogromnoj većini čini jedan isti verujući narod, naš narod – „Dakle, kao i svi u našoj Crkvi, po ovom pitanju sam potpuni optimista“.

„U doglednom vremenu, čije trajanje je pre svega određeno smirivanjem političkih razmimoilaženja u Crnoj Gori, doći ćemo do rešenja na dobro svih. Potpuni smo jednomišljenici sa našim arhijerejima u toj republici, mitropolitom Joanikijem, vladikom Metodijem, sveštenstvom, monaštvom. Spremni smo da predano radimo na ostvarenju cilja“, poručio je Porfirije.

Upitan o obeležavanju 80 godina od „početka genocida nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“, Porfirije je istakao da je u centru svih godišnjica koje Crkva obeležava, uvek sveta liturgija.

„Tako će, svakako biti i ovog proleća, kada se navršava godišnjica početka užasnog i nebivalog stradnja, genocida koji je izvršen nad srpskim pravoslavnim narodom, nad našom braćom Ciganima i nad našom braćom Jevrejima na području marionetske nacističke tvorevine kojoj su dali ime ‘Nezavisna Država Hrvatska'“, kazao je Porfirije.

On je najavio da će se liturgija tim povodom služiti u Jasenovcu, koji je najveće stratište, ali i na drugim mestima, kao i da će se liturgija koju će biti služena tokom redovnog prolećnog zasedanja Sabora SPC biti u znaku „mučeništva svih stradalih u tom verovatno najsurovijem i najsvirepijem, a u isto vreme planskom i sistematskom zatiranju jednog etnosa u savremenoj istoriji“.

„Srpska pravoslavna crkva će nastaviti da podstiče i afirmiše istoričare i druge naučnike da rade na utvrđivanju istorijske istine, radi razobličavanja revizionizma koji i ovde na Balkanu, ali i širom Evrope, ima jednostavan cilj – aboliranje nacističkih i fašističkih zločinaca, a tada ne bi trebalo isključiti mogućnost da se ponovo pokrene ta spirala zla“, naveo je Porfirije.

Poglavar SPC je naglasio da ni istorijsko produbljivanje znanja, ni implementacija tog znanja u školama i na fakultetima ne treba i ne sme da služi zlopamćenju, već da bude opomena svima da se takvo zlo, „kakvo su doživeli Srbi, Jevreji i Cigani u Drugom svetskom ratu, predupredi i da se nikada i nigde ne ponovi“.

Komentari

Vaš komentar