Patrijarh Porfirije služio liturgiju u hramu u Zagrebu, oštećenom u zemljotresu

Region 19. avg 202217:42
Izvor: Srpska pravoslavna crkva

Patrijarh srpski Porfirije služio je prvu liturgiju u Sabornom hramu u Zagrebu, nakon što je hram pretrpeo ozbiljna oštećenja u zemljotresima prošle godine, te izrazio radost zbog dosadašnjih uspešnih radova na njegovoj obnovi.

Patrijarh je, nakon služenja Svete arhijerejske liturgije na Preobraženje Gospodnje, rekao da je ovaj hram, posvećen ovom velikom prazniku, uređen i statički utvrđen od temelja do krova da se može u njemu služiti liturgija, iako ima još dosta posla.

On je u besedi rekao da je do sada dva kilometra čelika ugrađeno, a hram je čitav obložen specijalnom kablovskom masom koja dodatno utvrđuje zidove.

„Iako još ima dosta posla, hram je statički siguran i može, a molimo se Bogu da do toga ne dođe, podneti i mnogo veće udare. Ostaje još da se iznutra do kraja uredi živopis i da se spoljna zidna plastika vrati u svoj prvobitni izgled. Siguran sam da smo zbog toga svi danas radosni“, rekao je patrijarh Porfirije.

Povodom Preobraženja, srpski patrijarh je rekao da nije slučajno što se danas prvi put posle zemljotresa služi liturgija u ovom hramu, jer je Preobraženje pre svega slava ovog hrama, preneo je crkveni Radio „Slovoljubve“.

„Hram je posvećen Preobraženju Gospodnjem. Hram i jeste mesto u koje treba da se sabiramo, skupljamo, ne da bismo rešavali, pre svega i primarno, bilo kakve lokalne ili globalne probleme od ovoga sveta, bez obzira kojoj oblasti čovekovog života pripadaju“, rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski je naveo da se „u hramu sabira i baš zbog toga da se preobražava, da se raste u Hristu, u vrlini, dobru, ljubavi, da duhovno biva sve veći i veći, da se upodobljava Hristu“.

Patrijarh je podsetio da se, prema Jevanđelju, na praznik Preobraženja Gospod uspeo na goru Tavor i preobrazio u svetlost takvu da učenici nisu mogli da gledaju u njega.

U tom događaju na gori Tavorskoj, prilikom Preobraženja Hristovog, čuo se, podseća patrijarh, glas Boga Oca – „Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji, njega slušajte“.

„Prisustvo dvojce proroka u ovom događaju bilo je svedočenje da je Hristos taj koji je Mesija, da je on spasitelj i da je on došao u svet da bude karika između materijalnog i nematerijalnog, između prolaznog i neprolaznog. U njemu je i jedno i drugo prisutno, jer on je i bog i čovek – Bogočovek“, dodao je patrijarh.

Komentari

Vaš komentar