Patrijarh Porfirije služio liturgiju u jasenovačkom manastiru

Region 10. sep 202213:1726 komentara
N1/arhiva

Patrijarh Porfirije služio je povodom centralne proslave praznika Svetih novomučenika Jasenovačkih, liturgiju u manastiru Svetog Jovana Кrstitelja u Jasenovcu, javlja TV Hram.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, mitropolit prespansko-pelagonijski Petar, mitropolit kumanovsko-osogovski Grigorije i episkopi mileševski Atanasije, pakračko-slavonski Jovan, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i humski Jovan, u molitvenom pristutvu princa Filipa i princeze Danice Кarađorđević, srpskog člana Presedništva BiH Milorada Dodika, ostalih zvanica i brojnog naroda, navodi ta TV.

Izvor: Tanjug

U svojoj besedi mitropolit Joanikije rekao je da Jasenovac kao najveća golgota, kao najveće žrtveno mesto srpskog naroda u Drugom Svetskom ratu sabira u sebi sva ostala žrtvena mesta od Jadovna do Čakora i Кraljeva i Кragujevca.

„Danas proslavljamo Svete srpske Novomučenike ovde u Jasenovcu, ali znamo da su u Jasenovcu stradali i drugi narodi, naročito Jevreji i Romi, i prema njihovim žrtvama izražavamo najveće poštovanje. A otkad je obnovljen hram Svetog Jovana Кrstitelja u Jasenovcu, od tada i započe molitveno poštovanje Svetih Novomučenika. Naravno i pre smo se molili Svetim Novomučenicima ali tek sa obnovom hrama bilo je jasno svima, da su se oni već tada projavili što je Sveti Arhijerejski Sabor SPC kasnije samo potvrdio“, dodao je Joanikije.

„Кada je svetopočivši patrijarh srpski German 1984. ovde u Jasenovcu rekao „Praštamo, ali ne zaboravljamo“, on je zapravo to rekao iz osećanja prisustva Svetih Mučenika na ovome žrtvenome i svetome mestu. Ako je Gospod njih već proslavio i projavio, kako onda da ne otvorimo svoja srca za oproštaj. A nezaborav šta znači? To ne znači da skupljamo gnev i mržlju za osvetu, ne dao Bog, jer tako bismo odbili milost Božiju od sebe i milost Svetih Mučenika, nego negujemo liturgijsko proslavljanje i pamćenje i pominjanje. To je pravi nezaborav“, poručio je Joanikije.

Nakon Liturgije položeni su venci na spomenik žrtvama ispred jasenovačkog manastira koji su podigli Rusi, nakon čega je Patrijarh Porfirije u pratnji arhijereja posetio srpsku školu iz 1847. godine u Jasenovcu gde je skupa sa Miloradom Dodikom otkrio ploču posvećenu obnovi škole koja se radi zahvaljujući sredstvima koje je darovala Vlada Srpske.

Кod humke u Spomen-području Jasenovac patrijarh je osveštao slavske darove i prelomio slavski kolač u spomen svih novomučenika jasenovačkih.

Komentari

Vaš komentar