Patrijarh demantuje navode o odlaganju: Ustoličenje će biti održano na Cetinju

Region 04. sep 202123:24 > 05. sep 2021 00:2341 komentara
patrijarh porfirije
Izvor: Andrej Isaković/AFP

Patrijarh srpski Porfirije demantovao je u izjavi za Tanjug pisanje pojedinih medija da u nedelju neće biti obavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

„Sutra ujutro, s božijom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog“, rekao je patrijarh.

Prethodno je Tanjug preneo da najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija neće biti održano u nedelju na Cetinju.

„Začudilo me je što su pojedini mediji objavili da sam odustao od ustoličenja u Cetinjskom manastiru. Radi se o notornoj neistini i dezinformaciji. Sa svim arhijerejima okupljenim u Podgorici, već u ranim jutarnjim časovima krećem za Cetinje, da ustoličim Vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskih, kako je i odlučio Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve“, objavio je patrijarh na Instagramu.

U prvobitnoj vesti je navedeno da je do odlaganja došlo nakon što su predsednik i potpredsednik crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, urgirali kod najviših predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Grupa građana, koja se protivi ustoličenju na Cetinju, probila je policijsku blokadu koja je bila na kružnom toku na ulazu u Cetinje i blokirala magistralni put Podgorica-Cetinje.

U Podgorici je organizovan svečani doček za patrijarha srpskog Porfirija, na kojem se okupljenima obratio i mitropolit.

Komentari

Vaš komentar