PDP: Izbori su pokradeni, Jelena Trivić je pobedila Dodika

Region 03. okt 202212:35 komentara
N1

Predsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i kandidatkinja te stranke za predsednicu Republike Srpske Jelena Trivić su rekli da je ona pobedila Dodika na predsedničkim izborima i izneli su primere za koje tvrde da dokazuju izbornu krađu.

Nakon što su sinoć proglasili i proslavili izbornu pobedu u trci za mesto predsednika Republike Srpske, danas se u Partiji demokratskog progresa (PDP) pitaju šta se dogodilo preko noći.

Pročitajte još

„Jelena Trivić je pobedila. Mi ne odustajemo. Sve ono što smo sinoć saopštili na bazi relevantnog uzorka je tačno. Razlika koja je bila preko 10.000 glasova je govorila da je pobedila. Šta se dogodilo tokom noći? To ćemo da ispitamo, kao i krivičnu odgovornost u izbornoj krađi. Ta pravna borba trajaće i dalje. Zbog naroda koji je podržao Jelenu Trivić“, kazao je Borenović, koji je predsednik PDP.

Dodao je da ima 30.000 nevažećih listića i da su poslali više od 20 prigovora Centralnoj izbornoj komisiji, kao i nekoliko stotina primedbi na zapisnike.

„Sve ćemo detaljno ispitati i na osnovu toga postoji ozbiljan osnov da se ponište izbori za Predsednika RS u velikom broju biračkih mesta i gradova“, dodao je.

Borenović je tvrdio da u Doboju Dodik ima veliku prednost pomoću prevara. Ukazao je na primere, kako je naveo izborne krađe.

„Jedno biračko mesto u Čelincu, koje smo sada našli slučajno, tamo Jelena Trivić ima nula glasova, Milorad Dodik tamo ima 235, a neki ‘no name’ kandidat 200“, kazao je.

Jelena Trivić je dodala da su „to njeni glasovi“.

Pokazali su primer iz rodnog sela Jelene Trivić, gde je takođe imala nula glasova.

„Jako značajno je da kažemo da odustati nećemo, Jelena je pobedila“, rekao je Borenović.

Trivić: Ovo je bio sveobuhvatno kontaminiran proces

Trivić je ukazala da „ovo nije bila krađa samo u onim gradovima gde smo to navikli – ovo je bio sveobuhvatno kontaminiran proces“.

„U selu iz kojeg ja potičem permutovani su glasovi za Gorana Kalinića. Danas su mi se javili ljudi da su glasali za mene (tamo gde je bilo nula glasova za nju)“, pojasnila je.

Navodi da se tačka preokreta desila tokom noći, kada je i CIK saopštio kako još nisu jasni rezultati za predsednika RS, jer birački odbori nisu na vreme dostavili rezultate u sistem.

„U jednom momentu čak ni mi ovde nismo dobijali rezultate sa izbornih mesta. Stalno su iscrpljivali naše ljude da se ponovo broje glasovi, pogotovo u Doboju. Iscrpljivali su ih, neki su, naravno, u tri ili četiri ujutru napustili biračka mesta. Je li vam normalno da CIK sam saopšti da sa biračkih mesta nemaju rezultate u roku?”, upitala je.

Zbog brojnih neregularnosti, tvrdi Trivić, tražiće da se izborni proces ponovi na nivou celog entiteta RS.

„Da bi se došlo do toga, moraćemo da tražimo ponovno brojanje na mnogim mestima kako bi imali valjan uzorak“, pojasnila je Trivić.