Pendarovski: Donošenje odluka konsenzusom sprečava EU da bude geopolitički igrač

Region 22. jun 202118:105 komentara
N1/arhiva

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je da je donošenje odluka konsenzusom ključni problem EU i da bez promene tog pravila Unija ne može da bude "geopolitički igrač".

„To dovodi i do porasta evroskepticizma u regionu Zapadnog Balkana i u Severnoj Makedoniji, ali i u samoj EU, što je poražavajuće“, rekao je Pendarovski u panel-diskusiji „Trideset godina nezavisnosti i evroatlantske perspektive Severne Makedonije“.

Povezane vesti

Govoreći o očekivanjima od sastanka Saveta EU, on je rekao da, zbog tog načina odlučivanja, sumnja da je moguće da EU odluči o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

„Sofija je jasno kazala da u nedostatku parlmenta i političke vlade (ima samo tehničku), ne može da da ‘zeleno svetlo’. Ponuđeno je sve što je naša strana mogla da ponudi kao gest dobre volje, a što ne izlazi iz okvira razumnog razgovaranja i pregovaranja o bitnom aspektima bilaterale sa Sofijom. Razume se, ne možemo da uđemo u pitanje (makedonskog) identiteta i, ako neko očekuje da ćemo to uraditii posle jula ili avgusta, vara se“, rekao je predsednik Severne Makedonije.

Pendarovski je istakao da Skoplju ostaje da će po konstitusanju nove bugarske vlade, Sofija reći kako da se izađe iz „ove situacije koju su sami stvorili“.

Predsednik Severne Makedonije je ocenio da je plan Portugalije, sada predsedavajuće EU, za prevazilaženje spora Severne Makedonije s Bugarskom odličan, navodeći da se o odnosu na too deklarišu pozicije obe strane.

„U uslovima kada je proširenje EU defakto zamrznuto imamo dve opcije: Da donesemo Evropu ovde i, drugo, što ja smatram, treba uskoro da počnemo da vraćamo u život dogovor o strateškom partnerstvu sa SAD iz 2008. To ne znači odustajanje od evrpskih integracija, naprotiv. Ali, ako se produži spor s Bugarskom, moramo imati alternativu“, rekao je Pendarovski.

Komentari

Vaš komentar