Pendarovski: Pozitivan ishod sastanka Vučića i Kurtija bio bi dobar za region

Region 18. mar 202311:43 > 12:248 komentara
TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg sastanka lidera Kosova i Srbije Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića bio dobar za ceo region.

„Ako bude pozitivnih vesti na kraju sastanka Vučić-Kurti, to je dobro za ceo region“, rekao je Pendarovski novinarima koji u pres centru prate novu rundu dijaloga Beograda i Prištine.

Pendarovski je rekao da ne može da daje prognoze. Navodi da se pozdravio i sa Vučićem i sa Kurtijem i poželeo im „dobar i uspešan posao“.

Pendarovski je odrično odgovorio na pitanje da li je ovo „Dan D“ za pregovore Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je otvoren dijalog Beograda i Prištine od velike važnosti za stabilnost i prosperitetnost celog regiona. On je istakao da političari ne donose teške, nego državničke odluke.

„Nikome od nas nije lako u takvim situacijama, ali znamo da su teške odluke donete za bolju budućnost narednih generacija“, rekao je Kovačevski.

TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Kovačevski je istakao da je dijalog „jedina alatka za konsolidaciju regiona i evrointegracije“.

„Otvoren dijalog kojim se rešavaju otvorena pitanja je od velike važnosti za stabilnost regiona, očuvanje mira i put ka prosperitetnoj budućnosti ne samo za Srbiju i Kosovo, već za ceo region“, dodao je.

Severna Makedonija, kako je istakao, nije nasumično odabrana da bude domaćin dijaloga, već je prepoznata kao „cenjen partner međunarodne zajednice i faktor stabilnosti u regionu“.

U Ohridu se danas održava sastanak lidera Kosova i Srbije pod okriljem Evropske unije, a u fokusu sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usmeno saglasili na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu.

Evropska unija je izabrala Severnu Makedoniju za mesto sastanka jer su Ohridski sporazum iz 2001. i Prespanski sporazum iz 2018. najpoznatiji noviji primeri uspešnog rešavanja sporova u regionu.

Komentari

Vaš komentar