Pendarovski: Rekordno nisko poverenje građana u pravosuđe i pravnu državu

Region 01. dec 202212:52
Izvor: Anadolija/Umeys Sulejman

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je poverenje građana u pravosuđe i u funkcionalnost pravne države na rekordno niskom nivou i da je nedostatak pravne sigurnosti među glavnim razlozima za iseljavanje mladih.

„Svedoci smo da su nedostatak pravne sigurnosti i osećaj da su partijska i nacionalna pripadnost važniji od znanja i veština koje posedujete među glavnim razlozima za iseljavanje velikog broja mladih ljudi“, rekao je Pendarovski na 5. plenarnoj sednici Nacionalnog konventa za Evropsku uniju u Severnoj Makedoniji.

Pri tome, istakao je predsednik Severne Makedonije, emigrira i deo onih koji su se dobro etablirali u društvo sa izgradjenim karijerama i solidnim životnim standardom za naše uslove, jer je za njih, a podrazumeva se i za sve ostale, funkcionalna pravna država pitanje kvaliteta života.

Kako je rekao, od prvih velikih prvosudnih reformi 2005. godine prošlo je više od 15 godina, a poverenje građana u pravosuđe i uopšte u funkcionalnost naše pravne države je na rekordno niskom nivou.

„Opšti utisak među našim građanima je, nažalost, da neke od preduzetih reformi ili nisu dugoročno održive ili nemaju potreban stepen direktnog, pozitivnog uticaja na svakodnevni život građana. To se posebno odnosi na brojne izmene i najave promena u oblasti vladavine prava“, rekao je Pendarovski.

Koliko će biti brz proces naše integracije u Evropsku uniju, istakao je predsednik Severne Makedonije, zavisi i od Brisela i od država članica, ali najviše od nas.

„Reforme ne pravimo da bismo zadovoljili evropske birokrate, već da bismo suštinski promenili naše društvo i rad naših institucija, čime naši građani nisu u velikom procentu zadovoljni“, istakao je Pendarovski.

To, prema njegovim rečima, znači da fokus ne treba da bude na tehničkom ispunjavanju kriterijuma za članstvo, već na kvalitet procesa.

„Ne postoji drugi način da reforme budu održive i da se zaustave negativni trendovi sa kojima se suočavamo u oblasti vladavine prava. Samo napuštanjem komforne zone političkih deklaracija, proces pristupanja Evropskoj uniji će imati transformativnu snagu koja nam je potrebna više nego ikada“, rekao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski na sednici Nacionalnog konventa za EU u Severnoj Makedoniji, koja se održava u organizaciji Evropskog pokreta.

Komentari

Vaš komentar