Pendarovski: Zahvalni smo Srbiji na pomoći, Skoplje ne treba da lobira za Kosovo

Region 07. jun 202110:48 2 komentara
N1/arhiva

Zahvalni smo prijateljskoj Srbiji na blagovremenoj pomoći u sprečavanju posledica pandemije, posebno u procesu vakcinacije, izjavio je za Politiku predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i naglasio da Severna Makedonija ne treba da lobira za nezavisnost Kosova, što nameću pojedini albanski političari iz izvršne vlasti.

Kako je istakao, „Srbija je učinila sve što je u njenoj moći da nam pomogne i mi taj prijateljski gest znamo da cenimo i nećemo ga zaboraviti“.

„Mi smo Kosovo priznali kao nezavisnu državu 2008. godine, kada je to učinio najveći broj naših strateških partnera i od tog trenutka mi se zalažemo i gradimo dobre odnose sa Kosovom, jer na taj način ispunjavamo naše nacionalne interese“, rekao je Pendarovski.

On je ocenio da Severna Makedonija doprinosi i učvršćivanju regionalne saradnje, što je najviši spoljnopolitički prioritet i prijateljske Srbije.
Penadarovski je podsetio da je Severna Makedonija napravila teške kompromise da bi postala punopravna članica NATO i ubuduće članica Evropske unije.

„Članstvo u EU je ključno za sveukupni razvoj svih država u regionu i za evropsku integraciju nemamo realnu alternativu“, zaključio je Pendarovski.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare