Peter Handke gost Republike Srpske, dobio orden, posetio i Višegrad

Region 07. maj 202114:40 > 20:27 24 komentara
Srna/Borislav Zdrinja

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke u poseti je Republici Srpskoj, gde mu je uručen Orden Republike Srpske na lenti. Handke je primio orden za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom. Sa rediteljem Emirom Kusturicom obišao je i Višegrad, gde mu je dodeljena i "Velika nagrada Ivo Andrić".

Handkea su u Banjaluci dočekali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom, Handkeu je uručila Željka Cvijanović. No, i zapevalo se.

“Verujem da moje impresije najbolje opsije čuvena pesma Tozovca, koji je preminuo pre nekoliko nedelja – Dugačka je lajkovačka pruga”, kazao je Peter Handke.

Uz napomenu da je Handke posvećen istini i umetnosti, usledile su reči dobrodošlice i počastvovanosti.

“Gospodin Handke ima jedan realan pristup o ovom komplikovanom prostoru na kojem mi živimo. Uvek su ljudi koji razumeju više ti koje i mi razumemo više i želimo da im damo i ponudimo više”, kazala je Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske.

Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

“Velika čast i zadovoljstvo je činjenica da je Handke danas ovde. Pratimo njegov rad, on je čovek koji je posvećen istini”, istakao je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH.

Handke je potom zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetio Andrićgrad u Višegradu, gde mu je uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“ za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine „Drugi mač – Majska povest“.

Handke se deklariše kao veliki prijatelj Srba, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 2019. godine.

Pisac je i inostrani član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Handke je ranije boravio nekoliko puta u Banjaluci.