Peti dan protesta u Skoplju, policija sprečila veće sukobe, čuli se i pucnji

Region 06. jul 202222:44 6 komentara
REUTERS/Nake Batev

Hiljade građana protestuje u Skoplju, peti dan zaredom, protiv francuskog predloga za rešenje spora sa Bugarskom i početak pregovora Severne Makedonije sa EU pod motom: "Ultimatum. Ne hvala".

Demonstranti su se okupili ispred Vlade Severne Makedonije oko 19 sati i odatle pošli u protestnu šetnju do zgrade parlamenta, ali su na putu prema Ministarstvu spoljnih poslova napadnuti u blizini Trga Skenderbeg.

Manja grupa je na demonstrante bacala flaše i stolice, došlo je i do koškanja, pa je eskalaciju i direktan obračun sprečila policija, a čuli su se i pucnji.

POVEZANE VESTI

Jedna osoba iz grupe koja je napala demonstrante bila je naoružana, a lider najveće opozicione makedonske partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski objavio je fotografiju muškarca sa pištoljem za kojeg tvrdi da je hteo da ga ubije. Policija je odmah savladala naoružanog muškarca koji je pucao i privela ga.

Na mestu incidenta kamenicama su oštećena stakla na nekoliko parkiranih automobila, a nakon višeminutnog koškanja demonstranti su nastavili ka zgradi Ministarstva spoljnih poslova i Sobranju Severne Makedonije, gde je održan završni deo mitinga.

Demonstranti su tokom protesta nosili makedonske zastave i uzvikivali „Makedonija, Makedonija“, „Samo Makedonija, nikad severna“, a zgradu parlamenta su i večeras obezbeđivale jake snage policije. Učesnici protesta zapalili su transparent sa fotografijama poslanika i natpisom „izdajnici“.

Preme izveštaču agencije MIA, na policijski kordon su i večeras bacane petarde i flaše, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je potvrdilo da su dva policajca povređena i da su hospitalizovani.

Na skupu su se pojavili ljudi sa „fantomkama“, prema kojima su potrčali neki od učesnika protesta i počeli da ih jure, a prema nezvaničnim informacijama učesnici protesta uhvatili su dvojicu maskiranih.

Kako je saopštila policija, privedena je i jedna osoba koja se kretala ka Skupštini noseći sa sobom čekić i kamenje.

U glavnom gradu Severne Makedonije su od subote, svako veče, organizovani masovni protesti koji imaju podršku VMRO DPMNE, sa zahtevom da se odbije predlog, jer vodi bugarizaciji Severne Makedonije i njenih građana.

Pored koalicione vlade SDS i DUI podršku francuskom predlogu, iza kojeg je stala cela EU, dali su predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlamentarne partije.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Komentari (6)

Vidi sve komentare